:

Vilka skador förknippas med arbete med skärande verktyg?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka skador förknippas med arbete med skärande verktyg?
  2. Vad finns det för risker med verktyg?
  3. Vad är handhållna maskiner?
  4. Vad är Spånbrytare?
  5. Vilket material kan orsaka Spånbrytning problem?
  6. Vad finns för risker med materialet som ska användas?
  7. Får man använda handskar i maskiner med roterande Chuck verktyg?
  8. Vad räknas som maskin?
  9. Hur mycket får man bila på en dag?

Vilka skador förknippas med arbete med skärande verktyg?

risker i samband med arbete med maskiner och skärande verktyg. hälsofarligt damm, t ex asbest, PCB och kvartsdamm. skadligt buller från maskiner. vibrationsskador vid arbete med handhållna verktyg.

Vad finns det för risker med verktyg?

Användning av handverktyg kan orsaka både olyckor och sjukdomar. Den största risken är förlorad kontroll över handverktyg. Risk för skador finns också i samband med vibrationer och arbeten som genererar damm.

Vad är handhållna maskiner?

Slipmaskinen är den handhållna maskinen med högst skadefrekvens (tabell 2). Andra maskiner med hög skadefrekvens är borrmaskin, skruvdragare och spikpistol. Information om totala antalet maskiner som används är okänt.

Vad är Spånbrytare?

Skärande bearbetning eller spånbrytande bearbetning är de tillverkningsprocesser där verktyg skär bort material från ett arbetsstycke. Några exempel är borrning, svarvning, hyvling, mejsling, filning och fräsning. Vid skärande bearbetning är påkänningarna på verktyget ofta så stora att det har en begränsad livslängd.

Vilket material kan orsaka Spånbrytning problem?

Hög duktilitet ger problem vid spånbrytning.

Vad finns för risker med materialet som ska användas?

Maskintillverkaren måste beakta och åtgärda alla risker som finns i föreskrifterna om maskiner, bilaga :3) till exempel vilka material som ska bearbetas, vassa kanter, splitter, heta eller kalla ytor, farliga rörliga delar och fallrisker.

Får man använda handskar i maskiner med roterande Chuck verktyg?

Undvik handskar i närheten av roterande verktyg säger jag. Kommer man för nära med en hand utan handskarhar man en chans att dra undan handen och minimera skadan. Med handskar kommer maskinen istället att hugga tag i handsken och dra in mer av handen i en motsvarande situation, med en större skada som följd.

Vad räknas som maskin?

En maskin är en sammansatt enhet som har minst en rörlig del och som drivs av en eller flera energikällor. En maskin kan: ha en motor med egen energikälla till exempel energi från ett batteri.

Hur mycket får man bila på en dag?

Gränsvärdet är alltså 4,9 timmar.