:

Vad heter palatset i Knossos?

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter palatset i Knossos?
  2. Vad är Knossos?
  3. Vem byggde Knossos?
  4. Vad är typiskt för Minoisk kultur?
  5. Vad används Knossos palatset till enligt forskarna?
  6. Var ligger Kreta karta?
  7. Var fanns palatset i Knossos?
  8. Vad är Palatskultur?
  9. När fanns Kreta?
  10. När var den minoiska kulturen?

Vad heter palatset i Knossos?

Det minoiska palatset – i en klass för sig själv Knossos byggdes runt 1950 f.Kr. av minoerna, som var en av de högst utvecklade civilisationerna i världen på den tiden.

Vad är Knossos?

Knossos (grekiska: Κνωσός; Knosós) är den största arkeologiska fyndorten från grekisk bronsålder och ligger på Kreta i Grekland. Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum. Forskare har kommit fram till att Knossos byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten.

Vem byggde Knossos?

Ruinerna av Knossos upptäckets 1878 av Minos Kalokairinos, en kreteniansk antikhandlare. Flera försök till utgrävning av Knossos gjordes av Minos, och många andra personer, men det var inte förrän år 1900 som den brittiske Arthur Evans köpte hela området och påbörjade massiva insatser till utgrävningar.

Vad är typiskt för Minoisk kultur?

Den minoiska kulturen utvecklades under bronsåldern på Kreta i det nuvarande Grekland. Folket (minoerna) hade ett språk och skriftspråk olikt sina grannar och skapade en särpräglad civilisation. Namnet minoer kommer från Minos, som enligt grekisk mytologi var kung över Kreta under forntiden.

Vad används Knossos palatset till enligt forskarna?

Palatset var residens för kungarna och deras hovfolk. Dessutom användes en del rum för religiösa ceremonier.

Var ligger Kreta karta?

Kreta ligger längs 35:e breddgraden, vilket är i jämnhöjd med bland annat norra delarna av Marocko, Algeriet och Tunisien. Cirka 50 km söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos som är världsdelen Europas sydligaste plats.

Var fanns palatset i Knossos?

För ca 4 000 år sedan fanns det ett enormt palats i staden Knossos på ön Kreta i Medelhavet, ca 5 km från den nuvarande hamnstaden Heraklion. Knossos var ett huvudcentrum för den minoiska kulturen. Men en dag förstördes palatset. Än idag vet ingen riktigt vad som orsakade den minoiska civilisationens undergång.

Vad är Palatskultur?

Palatsen har haft en central ekonomisk funktion. I förråd intill palatsbyggnaderna samlades och förvarades grödorna. Man har sedan fördelat grödorna till samhällets invånare, men också använt dem i byteshandel eller i gåvoutväxling.

När fanns Kreta?

För drygt 5-6000 år sedan kom de första bosättarna till ön Kreta. Det var en bedrift. De var tvungna att segla över öppet hav och ha med sig husdjur, boskap, brödsäd och dricksvatten för den långa färden. När vi talar om den "minoiska" kulturen på Kreta brukar vi tala om den tid som var senare, drygt 2000 f.

När var den minoiska kulturen?

Den minoiska civilisationen varade mellan 30 fvt och den mykenska mellan 15 fvt.