:

Hur böjer man byrå?

Innehållsförteckning:

  1. Hur böjer man byrå?
  2. Vad är en byrå?
  3. Vad kallas en byrå med många små lådor?
  4. Vad är en byrå gjord av?
  5. Hur säger man byrå i plural?
  6. Vad är byrå i plural?
  7. Finns byråer för?
  8. Vad kommer ordet byrå ifrån?
  9. Vad kallas en byrå med många små lådor och en nedfälld klaff?
  10. Vart kommer ordet Chiffonjé ifrån?

Hur böjer man byrå?

Svenska språknämndens uttalsordbok anger endast betoning på första stavelsen i bägge betydelserna. I pluralis anges däremot både betoning på första stavelsen ('by:råer) och betoning på andra stavelsen (by'rå:er). Ett specialfall är när ordet byrå är efterled i sammansatta ord som fastighetsbyrå och resebyrå.

Vad är en byrå?

Byrå kan avse: Byrå (möbel) - en möbel som har två eller flera utdragbara lådor. Byrå (arbetsrum) - ett kontor, eller en avdelning inom ett ämbetsverk. Byråchef – en titel på tjänsteman inom statlig förvaltning.

Vad kallas en byrå med många små lådor?

Chiffonjé[redigera | redigera wikitext] En chiffonjé med sned skrivklaff kallas vanligen snedklaff eller snedklaffbyrå. En låda upptill brukar finnas ovanför den fällbara klaffen. Något som ofta förknippas med chiffonjéer är lönnfack som finns på en del möbler men inte på alla.

Vad är en byrå gjord av?

De flesta byråer tillverkas av trä eller träfiberskivor. Byråns överdel utgörs oftast av en skiva som kan fungera som avställningsyta eller plats för prydnader....Byråer placeras vanligen i sovrum, vardagsrum eller hallar.

  • Byrå från 1750.
  • Gustaviansk byrå, 1780-talet.
  • Byrå från 1800-talet.

Hur säger man byrå i plural?

I stort sett alla tidningar har formen byråer. Jag kollade SAOL på nätet och där gör man skillnaden att om man menar möbeln byrå heter det byråar och om man menar en avdelning på ett ämbetsverk heter det byråer.

Vad är byrå i plural?

Byrå i betydelsen 'förvaringsmöbel' har pluralformen byråar. Det heter alltså klaffbyråar, rokokobyråar och barockbyråar. Byrå i betydelsen 'ämbetsverk, kontor, inrättning' böjs däremot byråer.

Finns byråer för?

Snygga byråer för alla behov och inredningsstilar En byrå är en smart möbel där du enkelt kan organisera din kläder och andra småsaker. Du kan placera byrån i sovrummet men också i hallen, barnrummet eller klädkammaren.

Vad kommer ordet byrå ifrån?

Byrå i betydelsen 'ämbetsverk, kontor, inrättning' böjs däremot byråer. Det heter alltså advokatbyråer, reklambyråer, politbyråer, turistbyråer och detektivbyråer. Historiskt har båda byråorden samma ursprung. De kommer av det franska bureau som betydde 'skrivpulpet, skrivrum, kontor'.

Vad kallas en byrå med många små lådor och en nedfälld klaff?

Epokens mest omhuldade möbel var utan tvekan chiffonjén, en ny kombination av skrivskåp och byrå. Inte bara formspråket utan hela det monumentala uttrycket var nytt. Bakom den nedfällda skrivklaffen döljer sig rader av små lådor och fack, ofta omgivna av små vita kolonner av marmor.

Vart kommer ordet Chiffonjé ifrån?

SubstantivRedigera Etymologi: Av franska chiffonnier, ett slags liten fruntimmersbyrå för förvaring av tyglappar, sömnadsarbeten och dylikt, av chiffon, ("chiffong").