:

Vem byggde Ales stenar?

Innehållsförteckning:

  1. Vem byggde Ales stenar?
  2. Vad består Ales stenar av?
  3. När byggdes Ale stenar?
  4. Hur länge har Ales stenar funnits?
  5. Varför skeppssättning?
  6. Vad betyder Kåseberga?

Vem byggde Ales stenar?

Bruzelius återuppväckte namnet Als stenar år 1873, nu i formen Ales stenar.

Vad består Ales stenar av?

Ales stenar är ett av Skånes mest populära besöksmål – en naturskön och spännande plats som lockar människor året om. Skeppssättningen är daterad till omkring år 600 och består av 59 stora stenblock som vardera väger omkring fem ton.

När byggdes Ale stenar?

Inte mindre än sju sådana analyser visar entydigt på att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden cirka 5 e. Kr. Detta ligger i linje med vad som framkommit om andra monumentala skeppssättningar, främst inom danskt område. Ny forskning visar att dessa framför allt uppfördes under 900-talet e.

Hur länge har Ales stenar funnits?

Fornlämningen nämns redan ca 1515 i en förteckning över Lunds stifts jordar: en ager kalldiss Hesten (en åker som kallas för Hedsten). Det äldsta belägget för namnet Ales stenar, Als Stene, är betydligt yngre, från år 1624.

Varför skeppssättning?

Varför reste man skeppssättningar? Det har antagits att skeppssättningar har använts som gravar, men det är inte alltid som någon grav hittats. På runstenar finns det beskrivet att stenkretsar av olika slag restes som minne över nära anhöriga.

Vad betyder Kåseberga?

Kåseberga är en småort i Ystads kommun i Skåne län. Som en förvandling från Sandhammarens rev skjuter Kåsehuvud ut med närmare 30 meter över havet i den sydligaste delen av Valleberga socken. Några hundratal meter nordväst ligger Ales stenar.