:

Vad är tempera färg?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är tempera färg?
 2. Vad använder man Temperafärg till?
 3. Varför Äggoljetempera?
 4. Vad betyder tempera?
 5. Vad är Temperafärg barn?
 6. Vad är Temperablock?
 7. Vad kan man använda akrylfärg till?
 8. Hur gör man Äggoljetempera?
 9. Varför måste Äggoljetempera förvaras kallt?
 10. Kan man måla över Äggoljetempera?

Vad är tempera färg?

Temperafärg består av pigment blandat med ägg, och ibland även med olja. Att måla med temperafärg är en av de äldsta tekniker vi känner till, och användes inte minst flitigt av renässansmålarna.

Vad använder man Temperafärg till?

Vattenbaserad plakat- och hobbyfärg för barn över 3 år. Lämplig för papper, kartong, trä och lera m.m. Lackas med hobbylack för hållbar yta. Alla kulörer är blandbara.

Varför Äggoljetempera?

Många väljer äggoljetempera av miljö- och hälsoskäl, tack vare dess rena och naturliga innehåll – fri från tillsatser och lösningsmedel. Andra väljer äggoljetempera av den enkla anledningen att det blir ett ojämförligt vackert resultat. Vill du också måla väggar eller möbler med äggoljetempera?

Vad betyder tempera?

Temperamåleri (italienska, av latin temperare 'blanda', 'röra ihop') är en samlande beteckning för målning med en rad sinsemellan ganska olika färger (i betydelsen färgmaterial).

Vad är Temperafärg barn?

Tempera är en billig och enkel färg att måla med när du köper den på tub. Den lämpar sig bra för skapande barn och förskolor. ... Kvalitén på temperan i torkat skick är mycket högre än på klassiska vattenbaserade barnfärger och när den har torkat får den en hårdare yta som är inte vattenlöslig.

Vad är Temperablock?

Gouache och tempera är täckande färg med lite mindre fint rivet pigment än akvarellfärg. Man behöver inte ens ha vitt papper när man ska måla. Oftast finns den i stora runda block och kallas ibland för blockfärger eller temperapuckar.

Vad kan man använda akrylfärg till?

Användning av akryl Akrylfärg består av tre huvudingridenser: Lim, pigment och upplösningsmedel. Just limmet är den del som gör att akryl kan fästa på många olika ytor, som trä, papper, kartong, textil, glas, plast osv. På så vis är akrylfärg en bra hobbyfärg, eftersom du kan använda den till olika ytor.

Hur gör man Äggoljetempera?

Äggoljetempera

 1. 1 ägg, både gula och vita. 1 dl linolja.
 2. 1 dl vatten. Vispa upp ägget. något. Tillsätt linoljan. Därefter tillsätts vattnet i små skvättar under omrörning, så att en emulsion bildas. Sila emulsionen genom ett finmaskigt tyg, t. ex. en nylonstrumpa. Om färgen är för tjock späds den med vatten.

Varför måste Äggoljetempera förvaras kallt?

Äggoljetempera en temperafärg gjord på ägg, rå eller kokt kallpressad och renad linolja, vatten och pigment. Äggoljetempera är en färskvara och kan förvaras upp till två veckor i kylskåp. ... Äggoljetemperan torkar i två steg, först avdunstar vattnet, sedan oxiderar linoljan och ägget.

Kan man måla över Äggoljetempera?

Bara äggoljetemperan får härda till ordentligt så kan du måla över med vilken färgtyp som helst, oljebaserad eller vattenbaserad. Tvätta och rugga upp ytan lite bara före målning.