:

Måste man vara gift för att byta efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man vara gift för att byta efternamn?
  2. Kan man välja från vilket datum nya efternamnet ska gälla?
  3. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
  4. Hur länge gäller namnbyten?
  5. Hur sker byte av namn hos Skatteverket?

Måste man vara gift för att byta efternamn?

Sambor har inte samma möjlighet att byta efternamn till sin partner som makar har. För att en sambo ska ha samma efternamn som sin partner behöver de antingen byta till ett nybildat efternamn eller till ett efternamn som lagligen bärs av mer än 2000 personer.

Kan man välja från vilket datum nya efternamnet ska gälla?

Som tidigare skrivits, så gäller ditt nya namn när papprena har kommit till skatteverket. Ang pass o dylikt så kan du inte göra några ändringar där förrän du har fått bekräftelse från skatteverket. Det kan gå snabbt men det kan även ta tid.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

  • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Hur länge gäller namnbyten?

  • Handläggningstider för namnbyten 1 Förnamn, cirka en månad 2 Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor 3 Efternamn med avgift, en till två månader 4 Nybildade efternamn, två till tre månader

Hur sker byte av namn hos Skatteverket?

  • Byte av namn sker hos Skatteverket. Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.