:

Hur får man upp en lamphållare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man upp en lamphållare?
  2. Vad är dubbelisolerad kabel?
  3. Hur öppnar man en E14 sockel?
  4. Vad är en jordad lampa?
  5. Hur byter man sockel?
  6. Hur byter man till Dcl kontakt?
  7. Hur byter man jordad kontakt?
  8. Hur vet man om en lampa är jordad eller ojordad?

Hur får man upp en lamphållare?

För att kunna skruva isär sockeln behöver man trycka ner ett litet stift som sitter i botten. Tryck ner stiftet med en liten skruvmejsel samtidigt som du skruvar isär lamphållaren. Man ska inte behöva ta i något nämnvärt. Skruva bort sladden från sockeln och kapa den i önskad längd.

Vad är dubbelisolerad kabel?

Dubbelisolerade stickproppar är konstruerade så att de inte kan öppnas, de är platta och passar i alla uttag, ibland kallas de även för Europapluggen. - Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag som får bygga om den till jordad.

Hur öppnar man en E14 sockel?

Spärrblecket på lamphållare med E14-sockel Spärrblecket är en liten ”plåtläppe” på E14-sockeln. Den ska du trycka neråt med en smal skruvmejsel samtidigt som du vrider lamphållaren moturs för att få isär lamphållaren.

Vad är en jordad lampa?

Jordat eller ojordat: ”Om sladden har tre ledare, varav en grön- och gulrandig som är ansluten till stickkontaktens jordbleck, är den skyddsjordad. ”Det är förbjudet att blanda ojordade och jordade uttag i samma rum.

Hur byter man sockel?

När du ska byta kan det därför vara bra att ta med den gamla lamphållaren till affären så att du får rätt modell.

  1. Avlastningsnippel. ...
  2. Skruva fast avlastningsnippeln och dra till låsskruven i bottendelen.
  3. För in sladden och trä på isolerhylsan.
  4. Avisolera ledarna och skruva fast dem i anslutningsdelen.

Hur byter man till Dcl kontakt?

Skala ledarna så att den yttre isoleringen (vit på bilden ovan) dras tillbaka ungefär 2 cm. Den inre isoleringen (blå, gul-grön och brun) bör skalad bak ungefär ½ cm. Fäll ihop de två delarna som separerades under steg 1, och skruva åt dragavlastaren med en plattmejsel. DCL-kontakten är nu färdigmonterad.

Hur byter man jordad kontakt?

Har du en förlängningskabel eller apparatkabel som blivit skadad kan du, om det är möjligt, ta bort den defekta delen och ersätta med samma typ av kabel, stickpropp eller skarvuttag. Du får inte själv ändra till annan modell av stickpropp/skarvuttag (t. ex. ojordad till jordad), det får bara en fackman göra.

Hur vet man om en lampa är jordad eller ojordad?

Jordat eller ojordat: ”Om sladden har tre ledare, varav en grön- och gulrandig som är ansluten till stickkontaktens jordbleck, är den skyddsjordad. ”Det är förbjudet att blanda ojordade och jordade uttag i samma rum. ”Runda stickkontakter är ojordade och passar bara i ojordade uttag (utan metallbleck på insidan).