:

Vad behövs för att kitta om fönster?

Innehållsförteckning:

  1. Vad behövs för att kitta om fönster?
  2. Är det svårt att kitta fönster?
  3. Hur få bort fönsterkitt?
  4. Kan man slipa fönsterkitt?
  5. Vilken linolja till fönster?
  6. Varför använder man fönsterkitt?
  7. Vilken olja till fönster?

Vad behövs för att kitta om fönster?

Verktyg och material du behöver när du ska kitta om fönster: Tvättsvamp 4. Kittkniv 5. Pappskiva 6. Stifthammare 7.

Är det svårt att kitta fönster?

Att kitta om och måla om fönster är vare sig svårt eller kräver dyra material. Dessutom går det ganska fort när du väl lärt dig de enkla handgreppen. Ett gott råd är att börja lite i smyg.

Hur få bort fönsterkitt?

Kittet behöver man bara ta bort om det är sprucket och om man kan ana att det trängt in vatten och utsatt träet för fukt. Då ska allt kitt skrapas bort för att man ska kunna ta ur rutan och behandla träet. 3. Skrapa bort det gamla kittet med ett inte alltför vasst föremål, så att träfalsen inte skadas.

Kan man slipa fönsterkitt?

Tvätta av bågar och karmar med målartvätt och börja sedan skrapa bort färg och kitt. Använd den stora tvåhandsskrapan till de stora ytorna och den mindre för att komma åt i vinklarna. Ta bort kittet med kittkniven. ... Sedan är det dags att slipa karm och bågar med fint slippapper.

Vilken linolja till fönster?

När färgen är borta kan man stryka på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme.

Varför använder man fönsterkitt?

För att fönster ska hålla sig fina och få en lång livslängd krävs det att man ser över sina fönsters skick regelbundet och underhåller dem på rätt sätt. exempelvis underhållsfria PVC-fönster gör. Detta gör man genom att kitta om fönster, en fönsterrenovering med andra ord.

Vilken olja till fönster?

Gammal linoljefärg med bra vidhäftning kan gärna sitta kvar medan plastfärg bör tas bort. Tänk på att gammal färg kan innehålla bly. När färgen är borta kan man stryka på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme.