:

Kan man föra över aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man föra över aktier?
  2. Kan man flytta aktier från ISK till depå?
  3. Kan man skänka bort aktier?
  4. Vad är skillnaden mellan Isk och af?
  5. Hur räknas förluster till Isk?
  6. Vad är skatt på reavinster i Isk?

Kan man föra över aktier?

Du kan föra över aktier som du har på ett Aktie- och fondkonto till en annan person med motsvarande konto hos en annan bank.

Kan man flytta aktier från ISK till depå?

Kan vi flytta aktier från ISK? Nej, det går inte att flytta aktier från ISK till en annan typ av depå/konto. Vi får i så fall sälja och föra ut likviderna för att sedan köpa tillbaka aktien i den andra sortens depån.

Kan man skänka bort aktier?

Huvudregeln vid beskattningen är att gåvan är skattefri för gåvomottagaren. Lämnar man aktier i gåva till sina barn gäller vanligtvis att det är en skattefri gåva för barnen (dvs gåvomottagarna). Man kan dock ändå behöva göra en skattemässig bedömning av gåvan – speciellt om barnen är anställda i bolaget.

Vad är skillnaden mellan Isk och af?

  • Den största skillnaden mellan en ISK och en AF är att: – På en ISK (investeringssparkonto) behöver du inte deklarera din skatt. Det dras automatiskt av i deklarationen. Du får också en väldigt låg skatt. 37,5 kr per 10 000 kr är skatten.

Hur räknas förluster till Isk?

  • Att flytta aktier till ISK räknas som försäljning. Att flytta förlustaktier till ISK räknas även det som en försäljning. Har du sparat länge eller ärvt aktierna du sannolikt mer reavinster än förluster och därmed blir det en skatteavbränning. Därför brukar jag tveka till att rekommendera aktiesparare att byta.

Vad är skatt på reavinster i Isk?

  • I ISK är det ingen extra skatt på utdelningar medan de i vanlig aktiedepå beskattas med 30 procent. Det är heller ingen skatt på reavinster heller i ISK, men flyttar du aktier dit från vanlig depå blir det reavinstskatt på de vinster du har i depån.