:

Hur gör man med efternamn när man gifter sig?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med efternamn när man gifter sig?
  2. Vad kostar det att byta efternamn när man gifter sig?
  3. Kan inte bestämma efternamn?
  4. Kan man ha två efternamn när man gifter sig?
  5. Kan du byta till ditt efternamn?
  6. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  7. Kan du byta efternamn inför vigseln?
  8. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

Hur gör man med efternamn när man gifter sig?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig om du inte inför vigseln eller senare ansöker hos Skatteverket om att byta det. Du kan byta till din makas eller makes efternamn eller till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Din maka eller make behöver inte samtycka till bytet.

Vad kostar det att byta efternamn när man gifter sig?

Ansökan är kostnadsfri. Ansök på blankett SKV 7504 om det efternamn du vill ha kvar inte är en förälders eller din makas eller makes efternamn. Ansökan kostar då 1800 kronor. Du betalar avgiften till Skatteverkets bankgiro .

Kan inte bestämma efternamn?

1920 infördes en lag i Sverige som sa att kvinnan alltid skulle ta sin makes efternamn men 1964 togs lagen bort och gjorde det möjligt för kvinnan att behålla sitt efternamn. Idag är det fritt fram för paret att själva välja vilket efternamn de vill bära i äktenskapet.

Kan man ha två efternamn när man gifter sig?

♥ Vem tar vems namn? Det finns inga regler som säger att kvinnan ska ta mannens efternamn när de gifter sig. 1920 infördes en lag i Sverige som sa att kvinnan alltid skulle ta sin makes efternamn men 1964 togs lagen bort och gjorde det möjligt för kvinnan att behålla sitt efternamn.

Kan du byta till ditt efternamn?

  • Du kan alltid byta till din makas eller makes efternamn. Du kan också byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Kan du byta efternamn inför vigseln?

  • Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.