:

Hur mycket kostar det att bygga en timmerstuga?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket kostar det att bygga en timmerstuga?
  2. Varför timmerhus?
  3. Var bor Erik Grankvist?
  4. Vad kostar ett Honka timmerhus?
  5. Hur tar man hand om timmerhus?
  6. Hur fungerar timmerhus?
  7. Hur täta timmerhus?

Hur mycket kostar det att bygga en timmerstuga?

Väggarnas sammanlagda yta är 109 m2 och golvytan 70 m2. Kostnad för timmerväggarna SEK 342 807:- (I summan ingår mervärdesskatt med 57 135 SEK). Installation SEK 36 570:- (I summan ingår mervärdesskatt med 6 095 SEK), med tillägg för transport, boende för arbetarna och lyftutrustning.

Varför timmerhus?

Timmerhus ger en bättre upplevd luftkvalitet än andra byggmaterial, och är ett energieffektivt alternativ om du vill bo i ett hus med låg klimatpåverkan. Den goda luftkvaliteten gör också att timmerhus lämpar sig för personer med allergier.

Var bor Erik Grankvist?

I skogarna norr om Sala har Erik Grankvist helt på egen hand under snart två års tid byggt en timmerstuga från grunden, med bara handverktyg. Hans Youtubefilm om det omfattande arbetet har på tre veckor setts av 8,5 miljoner människor världen över.

Vad kostar ett Honka timmerhus?

Ett genomsnittligt kvadratmeterpris för ett färdigt hus utan tomt och markarbeten varierar mellan 2 3 €/m2 beroende på husmodellens mångsidighet, placeringsort, leveransomfattning samt utrustningsnivå. Kostnaderna kan också minskas genom att själv göra en del av arbetet.

Hur tar man hand om timmerhus?

Ofta måste vi hissa upp timmerstommen med hjälp av domkrafter för att kunna byta en dålig stock, eller för att räta upp stommen då grunden satt sig så pass att stommen lutar. Då innebär ofta eldragning, vatten- och avloppsrör samt murstock att arbetet blir mer komplicerat. Men ingenting är omöjligt vill vi påpeka!

Hur fungerar timmerhus?

Att tänka på när du ska bygga timmerhus Timmerhus i Sverige brukar byggas av granstockar eller tallfura. För att få kallas ett timmerhus ska huset vara byggt av knutade, massiva stockar som är minst tio centimeter tjocka. Timmerhus kräver ett tungt tak som pressar ihop stommen. Plåttak duger inte.

Hur täta timmerhus?

Timmerväggarna tätas traditionellt med mossa. Mossan läggs i en mossränna som huggs ut på undersidan av varje stock, så att den passar mot den rundade ovansidan på stocken under. Man kan också täta med lerklining, något som varit vanligt i Centraleuropa men även förekommer på ekologiskt renoverade timmerhus.