:

Hur kommer det sig att Europa påverkas så starkt av arabisk musik under medeltiden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kommer det sig att Europa påverkas så starkt av arabisk musik under medeltiden?
  2. Vad är skillnaden mellan religiös musik och sekulär musik under medeltiden?
  3. Hur lät medeltidens musik?
  4. Vad var typiskt för antikens yrkesmusiker?
  5. Hur skiljer sig Vokalmusiken från medeltiden?
  6. Vad är sakral musik?
  7. Vad är en trubadur under medeltiden?
  8. Hur används noter under antiken?
  9. Vilka instrument var vanliga under antiken?

Hur kommer det sig att Europa påverkas så starkt av arabisk musik under medeltiden?

Gregoriansk sång och arabisk musik är antagligen de musiktyper som haft störst betydelse för Europa, den låg till grund för det kristna musikspråk som dominerat i Europa i mer än 1000 år, den låg till grund för utvecklandet av noterad flerstämmig (polyfon) musik, och det är den äldsta noterade europeiska musiken.

Vad är skillnaden mellan religiös musik och sekulär musik under medeltiden?

Den sakrala musiken var kyrkans musik och spelades i katedralerna och kyrkorna, medan folkets musik med texter, ofta om kärlek och andra vardagliga ting, var det som spelades av trubadurer och spelmän på gator, marknader och vid festliga tillfällen.

Hur lät medeltidens musik?

Man kan ganska tydligt dela upp medeltidens musik i profan (världslig) och sakral (helig) musik. I den profana kulturen var ballader ett viktigt inslag, och vandrande trubadurer var vanligt förekommande. Den sakrala musiken var kyrkans musik och spelades i katedralerna och kyrkorna...

Vad var typiskt för antikens yrkesmusiker?

Musiker i antikens Grekland utvecklade ett eget system för att notera musik. Det blev aldrig ett särskilt vanligt system, men icke desto mindre finns en avsevärd samling notgiven musik från antikens Grekland och Rom. Homeros epos sjöngs ursprungligen, ackompanjerat av musikinstrument, men inga melodier finns bevarade.

Hur skiljer sig Vokalmusiken från medeltiden?

Den sakrala musiken börjar bli flerstämmig, och lånar ofta in melodier från den profana, medan allt färre verk är påverkade av den gregorianska sången. Den första polyfona vokalmusiken, som framfördes a cappella, för kyrkan är från epoken, med kompositörer som Guillaume de Machaut, Johannes Ockeghem och Antoine Brumel.

Vad är sakral musik?

Sakral musik – en oklart avgränsad term för en mycket stor repertoar som på något sätt är förbunden med den kristna kyrkan.

Vad är en trubadur under medeltiden?

Order trubadur kommer från franskan och betyder “en som finner eller en som hittar på”. De första trubadurerna var verksamma i södra Frankrike på 11 – talen där de skrev och sjöng sånger bland de adliga.

Hur används noter under antiken?

Musiken i Mesopotamien Fastän tolkningen av notsystemet fortfarande är kontroversiell står det klart att noterna anvisar namn på lyrans strängar, toner som beskrivs i andra lertavlor. Dessa lertavlor representerar de första nedtecknade melodierna, om än fragmentariskt, i världen.

Vilka instrument var vanliga under antiken?

Antikens greker och romare hade många olika instrument och bland de mest kända hör flöjten och lyran. Man spelade lite annorlunda former av flöjt än vi är vana vid idag och bland den populäraste var en slags dubbelflöjt som tillät musikern att spela stämmor.