:

Hur använda Ekernyckel?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använda Ekernyckel?
  2. Vad består ett cykelhjul av?
  3. Hur spänner man ekrarna på en cykel?
  4. Vad kostar det att rikta ett cykelhjul?
  5. Vilken ekernyckel?
  6. Är Hjulekrar?
  7. Vad heter de olika delarna på en cykel?
  8. Hur fungerar Cykelhjulet?
  9. Hur spänner man en eker?
  10. Vad kostar en service på elcykel?

Hur använda Ekernyckel?

Ekerns ände mot fälgen är högergängad. För att spänna ekern vill man göra avståndet mellan navet och nippeln kortare, alltså “skruva åt” nippeln vilket blir att vrida den medsols. För att lossa ekern gäller motsatta, man vill att avståndet skall bli större och nippeln skall lossas vilket blir att vrida den motsols.

Vad består ett cykelhjul av?

Enkelt uttryckt består ett hjul av tre delar: fälg, ekrar och nav. Vilka egenskaper som hjulet har beror främst på fälgprofilen, totalvikten och typen av nav. Låt oss stanna vid den sistnämnda komponenten – navet. – Ett nav på en billigare cykel har förmodligen mer friktion och rullar trögare.

Hur spänner man ekrarna på en cykel?

Ekerns ände mot fälgen är högergängad, så för att spänna ekern och göra avståndet mellan nav och ekernippel kortare så vrider du den medsols. Vill du istället öka avståndet så vrider du den motsols.

Vad kostar det att rikta ett cykelhjul?

Personlig service Certifierade mekaniker Korta väntetider Reservdelar från kända varumärken

SERVICEPAKET
HJUL & NAV
HjulriktningPris/hjul400 kr
Hjulriktning + ekerbytePris/hjul, ekrar tillkommer500 kr
HjulbyggeMaterial tillkommer900 kr

Vilken ekernyckel?

För att hitta rätt ekernyckel är det nödvändigt att veta bredden på nipplarna på det hjul som ska riktas. Nipplarna mäts enkalst med skutmått där käkarna ska ligga helt plant mot nippelns sidor. Se bilden. När skutmåttets käkar ligger plant, avläses avståndet på skutmåttet.

Är Hjulekrar?

Eker. Ett hjul byggs upp av tre vitala komponenter. Fälg, nav och ekrar. Ekrar kommer i olika längder och tjocklekar beroende på vad du har för nav och fälg.

Vad heter de olika delarna på en cykel?

Cykel består av en ram och gaffel, hjul, växel med pedaler och kedja, sadel och styret med bromsar och lampor och reflexer. Det finns ett stort kugghjul vid tramporna och kedjan som snurrar lilla kugghjulet på bakhjulet när man trampar med benen på tramporna, och på det sättet kan cykeln rulla framåt.

Hur fungerar Cykelhjulet?

Navet är den centrala delen av cykelhjulen där ramen knyter an till hjulet. Ett cykelnav består av navflänsar och lager. För bakhjulets del finns även en frihjulsmekanism och för navväxlade cyklar även planetväxel och oftast även fotbroms. Navflänsen fungerar som ett ankare för ekrarna, som i sin tur drar i fälgen.

Hur spänner man en eker?

En eker har samma gängning som en vanlig skruv. Oftast jobbar man nerifrån och det betyder att du spänner ekern genom att skruva nippeln motsols. Försök gänga på mer av ekernippeln på ekern vilket resulterar i att ekern spänns. När ekrarna är jämt spända snurrar du hjulet och tar reda på vart avvikelsen är.

Vad kostar en service på elcykel?

Priser: En service för en elcykel kostar 995kr. För reparationer gäller 1-4 arbetsdagar om aktuella reservdelar finns lagerförda. Om delar måste beställas, kan det ta några dagar till veckor beroende på leveranstid av delarna. Verkstaden är inte tillgänglig på helger.