:

Vad är skillnad mellan argumenterande text och resonerande?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnad mellan argumenterande text och resonerande?
  2. Hur är en resonerande text?
  3. Vad skiljer ett A från ett e?
  4. Vilka texttyper är resonerande?
  5. Vad innebär en resonerande text?
  6. Vad betyder resonera i flera led?
  7. Vad betyder att resonera i två led?
  8. Hur skriver man för och nackdelar?

Vad är skillnad mellan argumenterande text och resonerande?

När du skriver en resonerande text ska du försöka se för- OCH nackdelar med någonting. Till skillnad mot en argumenterande text där du väljer om du är för eller emot något. Så ett resonemang kring en läxfri skola ska alltså innehålla både fördelar med läxfri skolan men också vilka nackdelar det kan finnas.

Hur är en resonerande text?

I en resonerande text: beskriver du hur något är. resonerar (diskuterar) du med dig själv. jämför du olika saker med varandra och tar upp för- och nackdelar.

Vad skiljer ett A från ett e?

Det kan bland annat stå att betyget E motsvaras av att eleven kan föra enkla resonemang och betyget C av att resonemangen är utvecklade och betyget A av att resonemangen är välutvecklade. Vad skillnaden är mellan värdeorden enkla, utvecklade och välutvecklade står däremot inte.

Vilka texttyper är resonerande?

Till skillnad mot en argumenterande text där du ska ta ställning för eller emot någonting ska du i en resonerande text belysa ett ämne ur olika perspektiv. Du ska alltså ha med både för- och nackdelar.

Vad innebär en resonerande text?

resonerar (diskuterar) med dig själv jämför olika saker med varandra (till exempel tar upp för- och nackdelar). har med egna åsikter, tankar, värderingar och erfarenheter. har med olika exempel som förklarar och visar varför du ”har rätt”.

Vad betyder resonera i flera led?

Att föra resonemang i flera led är en bra bedömningsaspekt och det ger en tydlighet till eleverna om vad som kan vara ett välutvecklat resonemang och vad som är ett enkelt och till viss del underbyggt resonemang.

Vad betyder att resonera i två led?

I flera av delproven ingår uppgifter där eleven ska föra resonemang. ... Resonera i flera led handlar om att bygga naturvetenskapliga motiveringar i flera steg kring konsekvenser eller effekter och kan skrivas som ”leder till”, ”leder i sin tur till”. Som led räknas påståenden eller argument som eleven själv lägger till.

Hur skriver man för och nackdelar?

Ett tips kan vara om du först har beskrivit en nackdel med något och sen ska beskriva en fördel direkt efter, eller tvärt om så kan du skriva: "Å andra sidan så är det så att...." Andra omformuleringar kan vara: "En positiv effekt av detta kan vara..." "Det som blir bra med detta är att..."