:

Vad menas med en aktieportfölj?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med en aktieportfölj?
  2. Vilka aktier ska man ha i sin portfölj?
  3. Vad är en portfölj?
  4. Vad är det optimala antalet aktier i portföljen?
  5. Hur många aktier bör man ha i en portfölj?

Vad menas med en aktieportfölj?

En portfölj är egentligen bara ett samlingsnamn för sina investeringar. Portföljen kan i princip bestå av vad som helst som man investerar i. Till exempel kan man kalla sin samling med tavlor för en konstportfölj. Det vanligaste är dock att ordet portfölj associeras med en värdepappersportfölj.

Vilka aktier ska man ha i sin portfölj?

Intresseorganisationen Aktiespararna rekommenderar att man köper 10-15 aktier i 5-6 olika branscher. På så sätt minskar du risken i portföljen, det finns två risker som kan vara bra att känna till: Bolagsrisken innebär den risk som är förknippad med ett enskilt bolag.

Vad är en portfölj?

En portfölj är en grupp tillgångar som innehas av en trader eller ett företag. En portfölj kan innehålla tillgångar av många olika slag, bland annat aktier, obligationer, råvaror eller derivat.

Vad är det optimala antalet aktier i portföljen?

Effekten avtar när du börjar komma upp i 15 till 20 olika bolag. Att ha 15 bolag i portföljen ger en exponering på 7% per bolag. En portfölj med 20 olika bolag ger exponering på 5% per bolag och så vidare. En rimlig siffra blir därför att ha åtminstone 15 olika aktier i portföljen.

Hur många aktier bör man ha i en portfölj?

Det vanligaste tipset är ändå att så gott som alla bör minska bolagsrisken genom att äga ett antal olika bolag. Organisationen Aktiespararna rekommenderar 10-15 olika aktier i 5-6 olika branscher.