:

I vilket land ligger Aralsjön?

Innehållsförteckning:

  1. I vilket land ligger Aralsjön?
  2. Vad har hänt med Aralsjön?
  3. Hur mycket finns kvar av Aralsjön?
  4. Hur stor är Aralsjön?
  5. Hur kunde Aralsjön försvinna?
  6. Hur mycket har Aralsjön krympt?
  7. Vad hände med Aralsjön efter dess tipping point?

I vilket land ligger Aralsjön?

Araʹlsjön, avloppslös sjö i Uzbekistan och Kazakstan. Aralsjöns tillflöden kommer från Turkmenistan, Afghanistan, Tadjikistan och Kirgizistan. Sjön, eller numera sjöarna, ligger i ett stort tillrinningsområde ( km2) och tar emot vatten från floderna Amu-Darja och Syr-Darja.

Vad har hänt med Aralsjön?

När 1990-talet inleddes hade Aralsjön förlorat åttio procent av sitt vatten, sextio procent av sin yta. Avdunstningen hade gjort sjön saltare, läckande bekämpningsmedel från bomullsfälten hade förgiftat dess vatten. All fisk var för längesedan borta, fyrtiotusen människor hade blivit av med sin försörjning.

Hur mycket finns kvar av Aralsjön?

Aralsjöns försvinnande har kallats en av 1900-talets största miljökatastrofer. En jakt på allt större bomullsskördar ledde till att världens fjärde största sjö nästan utplånades.

Hur stor är Aralsjön?

68,000 km²Aral Sea / Area

Hur kunde Aralsjön försvinna?

Försvinnandet av Aralsjön som ligger mellan Kazakstan och Uzbekistan är en av de största miljökatastroferna orsakad av klädindustrin. För de boende i närheten bidrog det bland annat till arbetslöshet, svåra hälsoproblem och förändrade årstider.

Hur mycket har Aralsjön krympt?

Genom dessa avledningar av tillflödet, särskilt för odlingarna av bomull och ris, har sjön krympt drastiskt. Sedan 1960 (då sjön var världens fjärde största) har ytan minskat med 90 procent, volymen med 85 procent och nivån har sjunkit med 19 meter.

Vad hände med Aralsjön efter dess tipping point?

Nu är vattnet ungefär lika salt som Aralsjöns vatten var vid en mätning 2004 (9,2 procent). Den höga salthalten fick nästan all fisk att dö ut. Låt stå tills saltet lösts upp – smaka sedan på vattnet.