:

Hur byggdes hus på 30 talet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur byggdes hus på 30 talet?
  2. Hur byggdes hus på 50 talet?
  3. Hur har husbyggande utvecklats med tiden?
  4. Vad installeras i hus 1929?
  5. Vad kostade hus på 50 talet?
  6. Hur byggdes hus på 2000 talet?
  7. Varför byggdes hus med källare?

Hur byggdes hus på 30 talet?

1930-talet göts grundsulan vanligen i betong och grunderna murades upp i betonghålsten. Utsidan av muren slammades med murbruk och ströks med asfalt som skydd mot fukt från marken. Många hus byggdes med källare.

Hur byggdes hus på 50 talet?

Typiskt för 50-talshus

  • Enplans hus i slutet av perioden.
  • Platta på mark i slutet av perioden.
  • Fasad i trä, tegel, putsad lättbetong eller eternitplattor.
  • Funktionell insida.
  • Plast och rostfritt stål.
  • Elektrisk spis och tvättmaskin.
  • Kylskåp blev vanligt.
  • Uppvärmning genom eldning av olja.

Hur har husbyggande utvecklats med tiden?

Byggindustrin påverkas kraftigt när oljekrisen kommer och banar samtidigt väg för nya, energisnåla hus med tilläggsisolering. På grund av de tjockare väggarna placeras fönstren parallellt med fasaden. Trots intresset för att bygga energisnålt ökar boytorna och fönstren blir större.

Vad installeras i hus 1929?

Radonhaltig blåbetong började tillverkas 1929. 20-talshus kan naturligtvis också innehålla sådant som asbest, formaldehyd i spånskivor, tryckimpregnerat virke eller PCB. Alla de material som använts från 20-talet och framåt, som man numera vet inte är bra, kan förekomma i 20-talshuset till följd av olika renoveringar.

Vad kostade hus på 50 talet?

Här var tomterna stora – mellan 2 0 kvadratmeter – och husen placerades långt in i trädgårdarna för att invånarna inte skulle störas av varandra. En tomt med hus kostade 13 000–16 000 kronor och det fanns ett tiotal olika typhus att välja mellan.

Hur byggdes hus på 2000 talet?

Byggstilen nymodernism slog igenom på bred front med sina slätputsade fasader, plana tak och stora glasytor. Tidstypiska inslag var till exempel stora balkonger och terrasser med räcken av glas och stål. Även utformningen av det offentliga rummet blev en viktig del av stadsplaneringen.

Varför byggdes hus med källare?

Konstruktionen ger en torr och fuktsäker miljö. En källare kan höja kvaliteten på boendet. Framför allt ger den utmärkta biutrymmen för till exempel förvaring, tvättstuga eller snickarverkstad. Men fördelen med mer utrymme ska vägas mot att huset blir dyrare att bygga.