:

Hur bygga grund till växthus?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bygga grund till växthus?
  2. Vad ställer man växthus på?
  3. Hur sätter man upp ett växthus?
  4. Vilket väderstreck sätter man växthus?
  5. Hur nära tomtgränsen får man bygga växthus?
  6. Hur sätter man fast ett växthus i marken?
  7. Vilken plast till växthus?

Hur bygga grund till växthus?

Murad grund till växthus kan byggas på två sätt: En betongram gjuts på frostfritt djup som muren sedan byggs på, eller så kan du köpa en färdig sockel i aluminium med ett underrede försett med ”spjut”. Dessa skjuts ner i marken vilket gör sockeln stabil. Innanför sockeln kan du sedan fylla på med betong.

Vad ställer man växthus på?

Den bästa placeringen av växthuset är egentligen varken direkt sol eller helskugga utan något mitt emellan – vandrande skugga är allra bäst. Om möjligt, placera växthuset så att det skuggas av ett hus, träd eller en hög buske mitt på dagen då det är som varmast.

Hur sätter man upp ett växthus?

Vi rekommenderar en minst 100 mm lång skruv. Man bör fästa ner profilen i muren var 70 cm ca. Det kan behöva fästas tätare vid utsatt läge och beroende på murens material. Bygger man ett växthus avsätt för mur rekommenderar jag att man lägger en remsa takpapp mellan muren och växthusets bottenprofil.

Vilket väderstreck sätter man växthus?

Om man låter växthuset stå med gavlarna (kortsidorna) i riktning norr–söder får man det bästa ljusinsläppet. Vanligtvis har man plantor i rader utmed långsidorna och är väggarna monterade mot öst-väst minskar risken att växterna skuggar varandra, speciellt under vår och höst.

Hur nära tomtgränsen får man bygga växthus?

Även här gäller reglerna om 4,5 meter till tomtgräns. Berätta i god tid för dina grannar att du tänker bygga, för grannsämjans skull. Grannarna har kanske synpunkter på hur du tänker placera ditt växthus. Rita gärna in placeringen på en tomtkarta som grannen eller väghållaren undertecknar.

Hur sätter man fast ett växthus i marken?

Ett populärt alternativ är att bygga en så kallad plintgrund. Fördelen är att du kan välja mellan att gjuta egna betongplintar eller köpa färdiga varianter i bygghandeln. Du får då en väldigt stabil grund som förankras i jorden och risken för att växthuset rör på sig är minimal.

Vilken plast till växthus?

Plasten som ofta används i växthus, sk polykarbonat kanalplast, är okrossbar och isolerar bättre än glas. Kanalplast är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning för att den inte ska gulna. Det finns inget behov av solavskärmning med ett växthus i kanalplast.