:

Hur skyddar jag rosorna från rådjur?

Innehållsförteckning:

 1. Hur skyddar jag rosorna från rådjur?
 2. Vilka dofter gillar inte rådjur?
 3. Hur blir man av med rådjur i trädgården?
 4. Vad äter rådjur i grönsakslandet?
 5. Hur blir man av med kaniner i trädgården?
 6. Vad tycker rådjur inte om?
 7. Vad gillar inte harar?
 8. Hur blir man av med harar i trädgården?
 9. Vad skrämmer bort älg?

Hur skyddar jag rosorna från rådjur?

Vi har listat de bästa tipsen här.

 1. Skydda växterna med nät! ...
 2. Sätt gnagskydd runt trädens stammar.
 3. Häng ut otvättad fårull i växterna. ...
 4. Använd något viltavskräckningsmedel, till exempel Gyllebo plantskydd eller Trico garden.
 5. Blanda 1 kg blodmjöl med 10 liter vatten. ...
 6. Bevattna med vitlöksvatten ett par gånger under sommaren.

Vilka dofter gillar inte rådjur?

Blodmjöl och ammoniak – dofter rådjur inte gillar. Doppa oasiskuber i lösningen och stick kuberna på blompinnar som sätts ut i rabatten kring växter du vill skydda. Använd diskhandskar.

Hur blir man av med rådjur i trädgården?

Skydd mot rådjur En effektiv metod är att sätta upp hönsnät runt tomtgränsen eller runt växterna. Du kan även lägga ut hönsnät på marken eftersom rådjuren inte gillar att gå på det. Trädstammar kan täckas med ett speciellt gnagskydd som anpassar sig till trädet.

Vad äter rådjur i grönsakslandet?

Mota bort hungriga rådjur De gillar förutom rosor och tulpaner att äta saftiga grönsaker i ditt trädgårdsland. De tips som ges för att slippa få hela odlingen uppäten av rådjur är att: Sätta upp ett högt staket om möjligt. Klä pallkragar med hönsnät eller odlingsväv.

Hur blir man av med kaniner i trädgården?

Blodmjöl är ett gammalt beprövat medel som skrämmer bort djuren genom att det luktar ”slaktplats”. Blodmjöl är ofarligt och samtidigt ett näringsmedel för växter. Problemet är att det lätt tvättas bort med regnet. För att fördröja effekten kan man doppa gröna oasisbitar i en blandning av vatten och blodmjöl.

Vad tycker rådjur inte om?

Plantera helt enkelt växter som rådjur inte tycker om. Då slipper du bekymra dig om olika skyddsmetoder. Bland växterna som rådjuren ratar finns sippor och liljor av olika slag samt vallmo. Dessutom kryddoftande och aromatiska växter som malört, lavendel, salvia, temynta och dragon.

Vad gillar inte harar?

Välj växter som smakar och luktar illa Det går att säkra upp rabatten redan vid planteringen genom att välja blomsorter som rådjur och harar tycker smakar illa. Plantera narcisser som påsklilja och kejsarkronor i stället för tulpaner, och välj busk- eller parkrosor som rugorosa om du vill ha dina rosknoppar i fred.

Hur blir man av med harar i trädgården?

Blodmjöl är bra till mer än bara gödsel, det fungerar och avskräckande för såväl rådjur som harar. Du kan antingen strö ut det som det är i rabatterna som du vill skydda eller också reda till en ”soppa”: Blanda 1 liter vatten med 1 dl blodmjöl och 1 dl ammoniak i en hink.

Vad skrämmer bort älg?

1) Respektera älgen, gå inte fram utan välj en annan väg. 2) Undvik lösa hundar som kan irritera eller skrämma älgen. 3) Om du måste mota bort en älg – tjoa, flaxa och gör dig extra stor exempelvis med en sopkvast. 4) Ge älgen utrymme att komma undan och se till att ha en egen flyktväg, exempelvis bakom ett träd.