:

Får man plantera parkslide?

Innehållsförteckning:

  1. Får man plantera parkslide?
  2. Finns parkslide i Östergötland?
  3. Finns parkslide i Uppsala?
  4. Kan man elda upp parkslide?
  5. Var slänga parkslide?
  6. Kan man köpa parkslide?
  7. Hur hanterar man parkslide?
  8. Kan man äta parkslide?
  9. Kan man äta Jätteslide?
  10. Hur identifiera parkslide?

Får man plantera parkslide?

Viktigt! Naturvårdsverket rekommenderar att du avstår från att plantera parkslide och att du hanterar den mycket försiktigt om du har den på din mark. En felaktig hantering eller bekämpning riskerar att leda till ökad spridning.

Finns parkslide i Östergötland?

Andra invasiva arter i Östergötland Nyzeeländsk tusensnäcka på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Parkslide på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finns parkslide i Uppsala?

Parkslide och jätteslide Parkslide har varit mycket i ropet de senaste åren och är mer utbredd i landet än jätteslide, men problematiken är likartad med de båda arterna.

Kan man elda upp parkslide?

Inte elda ovanjordiska delar, rötter eller jordstammar. Det är svårt att säkerställa att de minsta rotdelarna bränns upp helt. De kan överleva efter eldning under flera år. Flytta inte/använd inte jordmassor där parkslide finns eller har funnits.

Var slänga parkslide?

Växtdelarna ska inte komposteras. Lägg dem istället i förslutna säckar och lämna på Vika återvinningscentral i containern med nummer nio. Säg till personalen på plats att du slängt parkslide.

Kan man köpa parkslide?

- De koncentrationer som krävs är inget som finns i handeln och kan köpas av privatpersoner. Du ska därför inte försöka ge dig på att spruta parkslide med Roundup som du köpt i trädgårdshandeln eftersom det kommer göra allt värre.

Hur hanterar man parkslide?

Parkslide är mycket svår att bekämpa och kräver ofta en kombination av insatser under ett antal år för att man ska lyckas. Genom att hugga ner växten några gånger per år kan spridningen begränsas. Studier har visat att växten tappar kraft och biomassa om den huggs ner fyra gånger per år.

Kan man äta parkslide?

Man kan äta parkslide, både blad och stjälkar. Om man inte har rabarber kan man göra paj på parkslidestjälkar och bladen kan man ha i sallad eller steka. Dessutom innehåller växten ämnet resveratrol, som sägs ha en massa hälsofrämjande egenskaper och även anses kunna förlänga livet.

Kan man äta Jätteslide?

Jätteslide finns naturligt på ön Sachalin och i delar av Japan, där unga skott används som människoföda.

Hur identifiera parkslide?

Om parkslide Parksliden har ett exotiskt utseende med sina bambulika själkar. Bladen är eliptiskt rundade med en spetsig udd. Yngre stjälkar lätt rödaktiga, äldre stjälkar förvedas snabbt och antar en mörkare ton. Blommar med vita till rosa blommor under september till oktober.