:

Hur man bränner en cd skiva?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man bränner en cd skiva?
  2. Hur många låtar får plats på en skiva?
  3. Vad består en CD skiva av?
  4. Hur många minuter får plats på en CD?
  5. Hur stor är en CD-skiva?
  6. Vad kan man göra med cd-skivor?
  7. Hur fungerar en CD-spelare?
  8. Kan lagras på CD?

Hur man bränner en cd skiva?

Att tillverka skivor kan ske på två olika sätt eller två olika metoder. Vad man kan välja mellan är Cd pressning och cd kopiering. Om du har tänkt göra stora upplagor på tusen eller fler skivor så kommer du billigast undan genom att välja Cd pressning.

Hur många låtar får plats på en skiva?

Mycket grovt räknat. 1 minut vanlig musik är 10 Mb stort. Därför får det plats c:a 70 minuter vanlig musik på en 700 Mb CD-skiva. Du får alltså plats med c:a 10 gånger mer Mp3-musik än "vanlig Audio" på samma CD.

Vad består en CD skiva av?

Det mesta av skivan består av klar, formgjuten plast. På undersidan präglas en lång spiral med mikroskopiska fördjupningar, som representerar alla bytes. Ovanpå läggs ett lager av reflekterande metall (aluminium, guld eller silver), som i sin tur täcks av ett lager beskyddande akryl, på vilken skivans etikett trycks.

Hur många minuter får plats på en CD?

CD-Audio. CD-Audio (CDDA) medger flera längder: den ursprungliga typen rymmer 74 minuter, men det finns numera även 80- och 90-minutersskivor. Längden står i relation till hur många sektorer skivan rymmer. En vanlig 74-minuters CD innehåller 333 000 sektorer.

Hur stor är en CD-skiva?

CD-skivan planerades ursprungligen kunna rymma en timmes speltid. Det innebar att de fick en diameter på 11,5 cm. Under utvecklingsarbetet ändrades diametern till12 cm. Orsaken var att Sony insisterade på att en CD-skiva borde kunna rymma hela Beethovens nionde symfoni.

Vad kan man göra med cd-skivor?

Dina gamla CD-skivor och DVD-skivor kan användas för att ge extra bling-bling till nästan vad som helst. Lägg CD-skivorna i en handduk och börja med att vika skivorna. Krossa dem sedan med en hammare i små bitar. Limma fast bitarna i ett mosaikmönster på exempelvis en spegelram eller tavelram.

Hur fungerar en CD-spelare?

Laserskivan har små ojämnheter på undersidan, digitala koder för data som till exempel ljud eller film. En laserstråle läser av ojämnheterna och de avkodas av en spelare som gör att man kan ta del av skivans innehåll. ... När CD-skivan kom 1982 förbluffades man av det rena ljudet de gav.

Kan lagras på CD?

CD-RW (”Compact Disc-ReWriteable”) är en benämning på skivor vars innehåll kan raderas varefter ny data kan skrivas. De flesta CD-ROM-enheter kan läsa dessa skivor sedan de fyllts med data men endast en CD-RW-enhet kan lagra och radera dessa skivor.