:

Hur bred är Bottenviken?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bred är Bottenviken?
  2. Hur djupt är Kvarken?
  3. Vad heter det smala sundet mellan städerna Umeå och Vasa?
  4. Hur stor är Bottenviken?
  5. Hur bred är Östersjön?
  6. Vilka fiskar finns i Bottniska viken?
  7. Var ligger Södra Kvarken?
  8. Vad heter havet mellan Sverige och Finland?
  9. Vad betyder Kvarken?

Hur bred är Bottenviken?

Viken är 587 kilometer lång, 80–240 kilometer bred, medeldjupet uppgår till 55 meter (31 famnar) och tröskeldjupet (i en smal ränna mellan Ålands hav och egentliga Östersjön) cirka 70 meter. Det största djupet är 301 meter (i Ålands hav, 169 famnar).

Hur djupt är Kvarken?

25 m Kvarken/Max depth Hela Kvarkenområdet är grunt, och det max- imala djupet i kanalerna är inte mer än 25 meter. Vatt- net i Kvarken är en blandning av saltare Östersjövatten och sött älvvatten. Området är intressant ur många aspekter. Landhöj- ningen är drygt 8 mm per år.

Vad heter det smala sundet mellan städerna Umeå och Vasa?

Kvark är ett gammalt ord för strupe eller hals. Södra Kvarken skiljer Bottenhavet från Ålands hav och Norra Kvarken skiljer Bottenviken från Bottenhavet och är en del av världsarvet. Med enbart "Kvarken" avses vanligen Norra Kvarken som är den smalaste delen av Bottniska viken, mellan Umeå och Vasa.

Hur stor är Bottenviken?

36,800 km² Bothnian Bay/Area

Hur bred är Östersjön?

Östersjön, även kallad Baltiska havet eller Baltiska sjön, är ett cirka 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt innanhav med bräckt vatten, beläget i norra Europa.

Vilka fiskar finns i Bottniska viken?

Det finns ungefär 25 fiskarter i Bottenviken, men bara strömming, skarpsill, tobis och sandstubb är att betrakta som marina. Strömming, sik, siklöja, lax och öring är viktiga för fisket. Även i Bottenhavet är salthalten låg. I den norra delen ligger den vid 4-5 promille, i den södra vid 5-6 promille.

Var ligger Södra Kvarken?

Södra Kvarken är den smala delen mellan Öregrunds skärgård och Ålands hav. Farvattnet förenar Bottenhavet med Norra Östersjön. 2) Kassunfyren. Den svenska obemannade kassunfyren Södra Kvarken, s.k. fångdammsfyr, Ålands hav.

Vad heter havet mellan Sverige och Finland?

Östersjön består av Bottniska viken, Finska viken, Rigabukten och Egentliga Östersjön. Bottniska viken består av Bottenviken, Bottenhavet, norra Ålands hav och norra Skärgårdshavet. Norra Kvarken ligger på gränsen mellan Bottenhavet och Bottenviken.

Vad betyder Kvarken?

Kvarken, betyder egentligen strupen, dvs en smal passage. Som jämförelse kan man om en häst som hostar säga att den kvarkar.