:

Är gonorré dödligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är gonorré dödligt?
  2. Hur uppkommer gonorré?
  3. Hur länge kan man gå med gonorré?
  4. Kan gonorré läka ut av sig själv?
  5. Hur vet man om man har gonorré?
  6. Varför gonorré råder under smittskyddslagen?
  7. Hur lång tid tar det att se om man har klamydia?

Är gonorré dödligt?

Gonorré är en sexuellt överförd infektion som överförs genom vaginalsamlag och analsamlag eller genom munsex. Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan du få svårt att få till en graviditet. Gonorré orsakas av en bakterie.

Hur uppkommer gonorré?

Så överförs gonorré Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarmen och svalget. De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom.

Hur länge kan man gå med gonorré?

Gonorré kan vara helt symtomfri. En person kan ha gonorré under lång tid utan att veta, vilket innebär risk för att föra gonorréinfektionen vidare samt för att få komplikationer. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, ändtarmen och svalget och kan ibland orsaka ögoninfektion.

Kan gonorré läka ut av sig själv?

Klamydia, gonorré och syfilis orsakas av bakterier. De kan botas med antibiotika. Herpes, HPV, hepatit B och hiv orsakas av virus. Virus kan man inte bota.

Hur vet man om man har gonorré?

Du kan ha gonorré utan att du märker det, eftersom gonorré inte alltid ger några symtom. Men det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom: Det svider när du kissar. Det kommer flytningar från penisen eller slidan.

Varför gonorré råder under smittskyddslagen?

Klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit är de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Syftet med lagen är att förhindra spridning av sjukdomarna och konsekvenserna av dem. Smittskyddslagen medför att du har vissa rättigheter och skyldigheter när du testar dig för dessa könssjukdomar.

Hur lång tid tar det att se om man har klamydia?

När du har gjort testet kan det ta från ett par dagar till lite mer än en vecka innan du får svar. Du får behandling med antibiotika om testet visar att du har klamydia. Du kan även köpa klamydiatest på ett apotek. Då gör du testet själv hemma och skickar in ditt prov.