:

Hur stor är en ytterdörr?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stor är en ytterdörr?
  2. Hur stor är en standard innerdörr?
  3. Vilket karmmått?
  4. Vilket Modulmått?
  5. Hur stort ska hålet till en dörr vara?
  6. Hur regla för dörr?
  7. Vad menas med Dörrbladsmått?
  8. Vad är Karmyttermått dörr?

Hur stor är en ytterdörr?

Dörrar i vanliga bostäder har oftast modulmåttet 10×21. Därefter kommer måttet 9×21 som även det är förhållandevis vanligt. Men självklart finns det även undantag och variationer. Detta gäller inte minst på de riktigt gamla husen där dörrarna byggdes på plats och kan ha helt individuella mått.

Hur stor är en standard innerdörr?

Enkeldörrar

ModulDörrbladsmåttKarmyttermått
10 x 209 mm9 mm
7 x 216 mm6 mm
8 x 217 mm7 mm
9 x 218 mm8 mm

Vilket karmmått?

Dörrblad och karmmått är exakta yttre tillverkningsmått i mm. Modulmått avser storleken på hålet där karmen sitter och anges i dm. Så här mätter du storlek på dörr: har du ett hålmått till din ytterdörr som är M9x21 innebär det alltså att hålet där karmen sitter är 9x21dm eller mm.

Vilket Modulmått?

Modulmått är den måttenhet som anger storleken på ytterdörrar och fönster (även karmar till innerdörrar). Måttet anges alltid i bredden x höjden och enheten är alltid decimeter (dm). Att känna till hur modulmått mäts, är avgörande för att du skall kunna beställa en dörr/ett fönster som passar.

Hur stort ska hålet till en dörr vara?

Modulmåttet är själva hålet i väggen. Exempel: Modulmått 13,3x21 = Du ska ha ett hål i väggen som ska vara 13,3 dm brett och 21 dm högt = 1330 mm brett och 2100 mm högt. Karmyttermåttet är 10 mm mindre än modulmåttet på parinnerdörrar.

Hur regla för dörr?

Om karmen är spikad är det enklast att såga av dem med bågfilsblad. Sätt en ram av reglar i dörrhålet. Regla med ett avstånd på max CC 600 mm. Nu kan den nya väggen isoleras, gipsas och spacklas till slät yta.

Vad menas med Dörrbladsmått?

Det är det faktiska måttet på själva dörren, utan karm.

Vad är Karmyttermått dörr?

Modulmåttet anger storleken på hålet i väggen där fönstret eller dörren ska monteras. Karmyttermåttet är det faktiska måttet på fönstret eller dörren. Det är oftast ca 20 mm mindre än modulmåttet (kan förekomma variationer beroende på varumärke) för att det ska finnas utrymme att dreva (isolera) och göra justeringar.