:

Hur hög blir en avenbok?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hög blir en avenbok?
  2. Hur klipper man en Bokhäck?
  3. Hur bred ska en häck vara?
  4. Hur lång tid tar det för avenbok att växa?
  5. Hur får man en tät avenbok?

Hur hög blir en avenbok?

Avenboken kan bli ända upp till 25 meter hög, men många amatörträdgårdsmästare föredrar att forma avenboken till en lättskött häck. Med korrekt skötsel kan avenbokshäcken nå en höjd på upp till fyra meter, och det täta bladverket gör den till ett perfekt insynsskydd för trädgården.

Hur klipper man en Bokhäck?

Det bör helst finnas lite grönt innanför snittet, så att den tar fart fortare på våren, men det ska nog gå att väcka sovande "ögon" också. Bästa tiden att beskära är JAS = juli, augusti, september, men du kan lugnt vänta med att klippa till vårvintern när den tappat bladen. Lättare också att se att häcken blir jämn då.

Hur bred ska en häck vara?

50 cm bredd mätt från stammen till gräsmattan är ett minimum för att hindra konkurrens om vatten och näring. Välj gärna 1 meter för storvuxen häck, som ger plantorna en bra start och en mer lättskött plantering.

Hur lång tid tar det för avenbok att växa?

När förhållandena är ideala växer avenbok också snabbt, över 50 centimeter på ett år. Själva utseendet på avenboken är karaktäristiskt.

Hur får man en tät avenbok?

Avenboken tål som sagt ganska hård beskärning och vill man kontrollera höjden på plantorna så är det toppen som ska beskäras först av alla. Men låt den först växa upp till den höjd du vill att den ska vara innan toppen klipps - därefter beskär du och din avenbokhäck kommer växa mer på bredden och du får en tätare häck.