:

Kan man bota MS?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bota MS?
  2. Hur man behandlar MS?
  3. Vad får man MS av?
  4. Finns det botemedel mot MS?
  5. Hur allvarligt är MS?

Kan man bota MS?

Behandling av multipel skleros (MS) Det finns fortfarande inte något botemedel mot MS men en del behandlingar är så effektiva att man inte kan se ett spår av sjukdomsaktivitet när man behandlar med dem. Det har skett oerhört mycket när det gäller behandling av MS de senaste 20 åren.

Hur man behandlar MS?

Det finns ingen behandling som kan ta bort sjukdomen helt. Men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet och som kan lindra besvären. De förebyggande bromsläkemedel som finns registrerade i Sverige och används för MS-behandling är följande: interferon-beta.

Vad får man MS av?

Rökning, låg halt av D-vitamin och övervikt är tre faktorer som man har kunnat konstatera ökar risken att få MS. Att få körtelfeber i tonåren istället för som barn verkar också öka risken liksom skiftarbete och organiska lösningsmedel.

Finns det botemedel mot MS?

Trots intensiv forskning finns ännu ingen botande behandling även om situationen idag är bättre än för bara några år sedan. Det har kommit flera nya läkemedel, som bromsar sjukdomsförloppet.

Hur allvarligt är MS?

Det finns en stor variation i hur allvarligt förloppet av MS är, från milda former till mer besvärliga förlopp. Hos de allra flesta uppträder MS inledningsvis i attacker, så kallade skov. Sjukdomen kan angripa olika delar av nervsystemet och därför kan symtomen variera beroende på vilken nervbana som drabbas.