:

Varför får man hallux valgus?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får man hallux valgus?
  2. Hur länge är man sjukskriven efter en hallux valgus operation?
  3. Måste man operera hallux valgus?
  4. Är hallux valgus artros?
  5. Hur undviker man hallux valgus?
  6. Vad betyder hallux valgus?
  7. Är det värt att operera hallux valgus?

Varför får man hallux valgus?

Hallux Valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är vanligare hos kvinnor än män. Ärftlighet spelar en stor roll. Nedsjunket fotvalv kan också leda till bredare framfot och ökad felställning av stortån. Användning av alltför trånga skor antas också kunna ge upphov till tillståndet.

Hur länge är man sjukskriven efter en hallux valgus operation?

Vid hallux valgus och hallux rigidus kan arbetsförmågan vara nedsatt i alla former av arbete i upp till 6 veckor efter operation. Efter operation av hammartå rekommenderas sjukskrivning upp till 2 veckor på heltid.

Måste man operera hallux valgus?

Genom att titta och känna på fötterna kan en läkare fastställa om du har hallux valgus och problem med hammartå. Har du mycket besvär avgör en ortoped om din fot behöver opereras. Du kan behöva en remiss från din läkare för att få träffa en ortoped.

Är hallux valgus artros?

Hallux valgus innebär snedställning av stortån och knöl på insidan vid stortåleden. Artros kallas hallux rigidus och ger stelhet, smärta, värk och knöl vid stortåbasen. Det händer att hallux valgus och artros förväxlas.

Hur undviker man hallux valgus?

Här tipsar vi om övningar som kan lindra och förebygga problem med hallux valgus....Övningar för friska och starka fötter

  1. Tåhävningar. Ställ dig på tå så högt du kan, sänk sedan foten långsamt.
  2. Tåhävningar från höjd. ...
  3. Spreta med tårna. ...
  4. Tåspretning med gummiband. ...
  5. Knip med tårna. ...
  6. Flexa och peka. ...
  7. Snurra fötterna.

Vad betyder hallux valgus?

Hallux valgus betyder att stortån är snedställd. Stortåns ände trycks mot den andra tån och ibland ligger de omlott, den 2:a tån ovanpå stortån. Samtidigt blir leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt, vilket gör framfoten bredare.

Är det värt att operera hallux valgus?

Vid uttalade besvär av hallux valgus kan en operation behövas. Operationen gör att stortån rätas ut och att bredden på framfoten minskas. Kirurgisk behandling ger ofta goda resultat, men tiden för återhämtning är lång, ofta upp till ett halvår. I vissa fall återkommer besvären efter en tid.