:

Kan man dö av sömnapné?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dö av sömnapné?
  2. Vad är apné?
  3. Kan man träna bort sömnapné?
  4. Vad betyder sömnapné?
  5. Vad menas med andningsuppehåll?
  6. Varför snarkar jag helt plötsligt?

Kan man dö av sömnapné?

Personer med svår sömnapné löper tre gånger större risk att i allmänhet än personer utan apné. Framför allt ökar risken för plötslig död genom hjärtstillestånd. Vissa forskare tror att detta beror på att sömnapné kan orsaka en onormal hjärtrytm.

Vad är apné?

Påvisade andningsuppehåll kallas vanligen sömnapné, men det är individuellt hur mycket man påverkas av uppehållen. Som sjukdomstillstånd brukar det klassas när den störda sömnen också ger symtom på dagarna, oftast i form av trötthet, och då kallas det sömnapnésyndrom.

Kan man träna bort sömnapné?

Oftast krävs det professionell hjälp men en viss behandling av sömnapné kan du göra själv. Symptomen kanske inte går bort helt men de minskar oftast om du ändrar sovläge, går ned i vikt, slutar röka, dricker mindre alkohol, och utesluter sömnmedicin.

Vad betyder sömnapné?

Då kan du lida av sömnapné som är en sjukdom där det förekommer andningsuppehåll under sömnen. Om upprepade andningsuppehåll ger symtom – störd nattsömn, snarkning och trötthet under dagen – är det fråga om obstruktiv sömnapné som beror på trånga övre luftvägar.

Vad menas med andningsuppehåll?

Symtom. Vanligtvis är andningsuppehållen 20 till 30 sekunder långa, men ibland kan de pågå i en minut eller längre. För att räknas som en så kallad apné ska ett andningsuppehåll vara minst tio sekunder långt. Det är vanligt att du också snarkar om du har andningsuppehåll när du sover.

Varför snarkar jag helt plötsligt?

Snarkning beror på att det är trångt i de övre luftvägarna när du sover, oftast i svalget eller i näsan. Det blir då svårare för luften att passera in. Det uppstår vibrationer i de mjuka delarna i gommen och i svalget. Det är vibrationerna som ger snarkningsljuden.