:

Hur ser det ut i Bosnien?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser det ut i Bosnien?
  2. Hur många kroater bor i Bosnien?
  3. Hur var befolkningen i Bosnien fördelad mellan serber kroater och Bosniaks?
  4. Hur många procent är muslimer i Bosnien?
  5. Hur är naturen i Bosnien?
  6. I vilken världsdel ligger Bosnien?
  7. Vad händer i Bosnien idag?
  8. Hur många kroater finns det i Sverige?
  9. Hur många kroater finns det i världen?

Hur ser det ut i Bosnien?

Bosnien och Hercegovina är till ytan något större än Danmark. Landet påminner om en trekant och är omslutet av Kroatien på två sidor, gränsen bryts bara av en två mil lång kuststräcka mot Adriatiska havet. I öster ligger Serbien och Montenegro. Bosnien består huvudsakligen av berg.

Hur många kroater bor i Bosnien?

Det finns ingen exakt data om Bosnien och Hercegovinas befolkning sedan kriget men det uppskattas att det idag finns omkring 600 000 kroater i Bosnien och Hercegovina. Enligt uppgifter från CIA World Factbook, från år 2000, utgör bosnienkroater 14,3% av befolkningen.

Hur var befolkningen i Bosnien fördelad mellan serber kroater och Bosniaks?

Federationen BiH befolkas av cirka 71 % bosniaker, 23 % kroater och cirka 6 % serber, den andra entiteten Republika Srpska befolkas av 89 % serber, 7% bosniaker och 2 % kroater och Brčko-distriktet av 42 % serber, 38 % bosniaker och 20 % kroater.

Hur många procent är muslimer i Bosnien?

Efter Bosnienkriget har det ej genomförts någon officiell befolkningsundersökning, men enligt uppskattningar utgör bosniaker 48 procent av befolkningen i Bosnien-Hercegovina. Dock är endast 40 procent av landets befolkning troende muslimer.

Hur är naturen i Bosnien?

Naturtillgångar och energi Bosnien är ganska rikt på mineraler. I området runt Tuzla i öster samt kring Sarajevo och Zenica i den centrala delen av landet finns stora fyndigheter av brunkol. Bauxit finns i norr och kring Mostar i söder. Energipotentialen är god, men sektorn är dåligt utvecklad.

I vilken världsdel ligger Bosnien?

Europa Bosnia and Herzegovina/Continent

Vad händer i Bosnien idag?

Bosnien-Hercegovina riskerar att dras in i en ny väpnad konflikt. Sedan dess har Bosniens serbiska entitet bojkottat alla gemensamma institutioner i landet och hotar nu att upprätta en egen armé. ...

Hur många kroater finns det i Sverige?

Det finns uppskattningsvis 35 000 invånare som idag lever i Sverige med kroatisk eller delvis kroatisk härkomst. Merparten av dessa har sitt ursprung från Kroatien och Bosnien-Hercegovina där kroaterna är en autokton folkgrupp.

Hur många kroater finns det i världen?

Det totala antalet kroater i världen (inklusive dem i hemländerna Kroatien och Bosnien och Hercegovina) har uppskattats till omkring 7,5–8,5 miljoner.