:

Vad gör igelkottar på vintern?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör igelkottar på vintern?
  2. Vad gör mus på vintern?
  3. Vad gör ödlor på vintern?
  4. Hur stor är igelkotten?
  5. Hur många kullar får igelkotten?
  6. Vad är naturliga fiender till igelkotten?
  7. När går igelkotten i dvala?

Vad gör igelkottar på vintern?

Igelkotten bygger sin vinterboning av hårt packade löv och torrt gräs, gärna under en buske eller en trappa. ... En kall vinter dör många igelkottar när det upplagrade fettet inte räcker till. Om vintern däremot är mild och igelkotten hittar mat kan den hoppa över vinterdvalan.

Vad gör mus på vintern?

Små gnagare som möss och sorkar klarar sig bra under vintern om marken är snötäckt eftersom de håller till i det så kallade subnivala rummet, mellan markytan och snön. Där är temperaturen jämnare, luftfuktigheten hög och det blåser inte. Mössen söker sig också ofta inomhus när det blir kallt.

Vad gör ödlor på vintern?

De måste söka sig till en frostfri plats för vintern, för de klarar sig inte om temperaturen sjunker för lågt. Grodor övervintrar alltså i dvala på ställen som inte fryser till, på platser som i källor eller under stenar. Paddor, ödlor och ormar övervintrar i hål i marken.

Hur stor är igelkotten?

  • Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

Hur många kullar får igelkotten?

  • Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

  • Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.

När går igelkotten i dvala?

  • Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.