:

Finns lodjur i Småland?

Innehållsförteckning:

  1. Finns lodjur i Småland?
  2. Vart finns det lodjur?
  3. Kan man äta lodjur?
  4. Kan lodjur ta vildsvin?
  5. Hur parar sig lodjur?

Finns lodjur i Småland?

Enligt det senaste inventeringsresultatet (2020) finns i länet åtta familjegrupper, vilket motsvarar ungefär 44 lodjur”, skriver länsstyrelsen i Jönköpings län i sitt beslut. Jakten i länet ska bedrivas i tre områden. I nordvästra delen får ett lodjur fällas, i det västra två, och i det södra fem.

Vart finns det lodjur?

Näst efter björnen är lodjuret vårt vanligaste fyrfota stora rovdjur och den förekommer i alla län förutom på Gotland. De tätaste bestånden återfinns i skogs- och mellanbygder i ett stråk från Uppland till Dalsland, längs södra Norrlandskusten och i delar av renskötselområdet.

Kan man äta lodjur?

Man äter inte kött från lodjur och rävar, det är helt enkelt inte gott. De växtätande djuren producerar gott kött, rovdjurens är ofta senigt med mycket köttmuskler, avslutar Jonsson.

Kan lodjur ta vildsvin?

Ja, i dagsläget är människan vildsvinets enda verkliga fiende. I viss mån kan födotillgång och klimat påverka vildsvinssstammen. Rovdjur utgör inte något större hot. Ibland kan räv (och förmodligen även lodjur) lyckas ta nyfödda kultingar, men det sker inte i någon stor utsträckning.

Hur parar sig lodjur?

Det är lodjuren som letar efter likasinnade att para sig med. ... Med ett trånande lite ledsamt läte ropar lodjuret ut sitt sökande i skogarna. Nu lockas det för att finna tillfällig kärlek. För efter parningen vandrar hannen vidare medan honan så småningom tar hand om de små lodjursungar som föds i maj/juni.