:

Hur får man vit sparris?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man vit sparris?
  2. Vad är vit sparris?
  3. Hur man odlar sparris?
  4. Vad är det för skillnad i odlingssätt mellan grön och vit sparris?
  5. Hur länge håller Vit sparris i kylen?
  6. Hur länge står sig sparris?

Hur får man vit sparris?

För att odla vit sparris bör man öka planteringsdjupet och radavståndet så att det går att kupa upp jord över plantorna. Första året odlas plantorna på samma sätt som de gröna. Året därpå börjar man att kupa upp jord över dem innan skotten börjar skjuta upp ur marken på våren.

Vad är vit sparris?

GRÖN ELLER VIT Sparrisen är av naturen grön, men blir ljus omde får växa upp täckta av jord. Det är uppkupningen av jord över plantorna som gör skillnaden mellan grön och vit sparris. Samma sorter som man på kontinenten odlar som vita, odlar vi i Sverige oftast som gröna.

Hur man odlar sparris?

Sparris trivs i öppet, soligt läge på djup, ogräsfri, mull- och sandhaltig jord med normalt pH-värde (6–7). Den klarar att växa i lerjord men trivs inte lika bra och skotten blir tunnare. Sparris tycker om värme men övervintrar och klarar sig bra även i kallt klimat.

Vad är det för skillnad i odlingssätt mellan grön och vit sparris?

Vit och grön sparris kommer från samma växt. Skillnaden ligger i odlingssättet. Sparrisens skott blir blekta om de täcks av jord. Smakmässigt har den vita sparrisen en högre halt bitterämnen och fibrer, samt måste skalas.

Hur länge håller Vit sparris i kylen?

Sparris kan hålla i upp till två veckor vid förvaring i kylskåpets grönsakslåda. Om sparrisen blivit lite ledsen och tappat spänsten kan du få den fräsch igen genom att skära bort den nedersta biten på varje sparris och ställa sparrisen i kallt vatten i några timmar.

Hur länge står sig sparris?

Tips! Om man serverar sparrisen utan tillbehör som potatis, beräknar man ca 500 g sparris per person. Skall sparrisen sparas till senare tillfälle bör den kylas ner så fort som möjligt och sedan förvaras i sitt spad. Kokt sparris håller sig fräsch i kylskåp upp till en vecka.