:

Hur man smakar på vin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man smakar på vin?
  2. Vad är en cuvée?
  3. Vad är ett strävt vin?
  4. Vad är vinets kropp?
  5. Hur man smakar av vin?
  6. Hur lära sig om vin?
  7. Vad betyder Reserve på champagne?
  8. Är dryck med Fatton?
  9. Vad menas med fruktigt vin?

Hur man smakar på vin?

Det stämmer nästan alltid i någon mån. Vita viner: Lätta viner kan nästan undantagslöst beskrivas som friska och har ofta inslag av citrus, melon eller äpple. Tyngre viner har ofta en doft av persika, mango eller ananas. ”Smörigt” är den rätta benämningen om vinet smakar smör.

Vad är en cuvée?

Cuvée. Står det cuvée på vinflaskan kan det innebära lite olika saker. Rent krasst kan det betyda att vinet i fråga är en druvblandning, i motsats till ett endruvsvin. Cuvée kan också syfta på en viss blandning eller ”batch”, som ger ett vin av extra hög kvalitet.

Vad är ett strävt vin?

Strävhet – tanninerna Strävhet är den egenskap i rött vin som sticker ut mest. ... Strävheten ger struktur till rött vin och är också en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas positivt av lagring. Ju högre klockvärde desto strävare vin, men det upplevs mindre strävt om fylligheten ligger på samma nivå.

Vad är vinets kropp?

Generellt sett kommer vin sällan över 15% utan att det förstärkts. Därefter kommer vi till det som i vinsammanhang kallas för vinets kropp. Detta är kort och gott vinets fyllighet. För att identifiera denna ska du försöka göra en bedömning av hur ”tungt” vinet känns i munnen.

Hur man smakar av vin?

Ett vin som normalt kanske brukar ha en fruktig eller bärig doft luktar som någonting helt annat. Man brukar beskriva det som att det luktar våt hund eller fuktig källare. Tycker du dig ana att någonting är fel på lukten så kan du sedan få det bekräftat på smaken.

Hur lära sig om vin?

Det bästa sättet att lära sig mer om vin är genom att dricka vin. Utöver det finns det massor av hjälp att hitta på internet, appar, podcast. Är man väldigt intresserad kan det vara värt att investera i en sommelierutbildning.

Vad betyder Reserve på champagne?

Reserverade viner Rakt översatt betyder ordet reservera. På sätt och vis är det också precis vad det handlar om eftersom ordet kommer från då vinmakaren reserverade en del av sina bästa viner för att ha till senare.

Är dryck med Fatton?

Fatkaraktär. får vin som lagras eller jäser på ekfat. Då bidrar träet med doft och smak som kallas för fatkaraktär eller fatton. Smaken påminner om vad som kan liknas vid nysågat virke, vanilj eller smörkola.

Vad menas med fruktigt vin?

Ett fruktigt vin är ofta ett fräscht, ungt vin. När man talar om fruktiga röda viner syftar man ofta på aromer som jordgubb, körsbär, björnbär och andra bär. I vita viner finns det alltifrån citrusfrukt och äpplen till tropiska frukter som ananas, mango och passionsfrukt. Frukt och sötma är inte samma sak i vinvärlden.