:

Vad kommer oljan ifrån?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kommer oljan ifrån?
  2. Vad kan man använda olja till?
  3. Hur fungerar ett oljekraftverk?
  4. Vilket är Motoroljans främsta uppgift?
  5. När började man använda olja?
  6. Hur fungerar det med naturgas?
  7. Hur fungerar Karlshamnsverket?

Vad kommer oljan ifrån?

Kol, olja och gas kommer från levande växter och djur som efter flera hundra miljoner år i jordens inre har omvandlats till föreningar av kol och väte. I över hundra år har vi tagit upp stora mängder olja och kol för att använda som energikällor.

Vad kan man använda olja till?

Den energirika oljan är idag vårt viktigaste fossila bränsle och en av världens viktigaste råvaror. Olja kan raffineras till bensin, fotogen och olika typer av eldningsoljor, men är också råvara till plaster och syntetfibrer...

Hur fungerar ett oljekraftverk?

Ett oljekraftverk producerar elektricitet genom förbränning av olja. Värmen från förbränningen används till att förånga vatten och ångan driver en ångturbin som i sin tur driver en generator som genererar elenergi. I vissa anläggningar används gasturbiner istället för ångturbiner.

Vilket är Motoroljans främsta uppgift?

En uppgift är att smörja, det vill säga att hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. En annan är att kyla genom att transportera bort värme. En tredje är att skydda motordelar mot korrosion. En fjärde uppgift är att minska vibrationerna och därmed dämpa motorljudet.

När började man använda olja?

På 1850-talet borrade man olja i Tyskland och Rumänien, bland annat och 1859 började man borra efter olja i Pennsylvania i USA. Det var därifrån oljan kom till fabriken på Oljeön. Det var även på 1850-talet som fotogenet uppfanns och fotogenlampor konstruerades.

Hur fungerar det med naturgas?

Nere i berggrunden finns mängder av gas, främst metan. Gasen har skapats på samma sätt som kol och olja, det vill säga av biomassa som hamnat under mark och inte förmultnat. ... De tyngsta föreningarna blev kol och olja, lättare föreningar naturgas. Detta kan avändas som bränsle i alltifrån primuskök till stora kraftverk.

Hur fungerar Karlshamnsverket?

Under vinterperioden ingår Karlshamnsverket i Svenska kraftnäts effektreserv. ... Normalt står vattenkraft, kärnkraft och vindkraft för Sveriges behov av el. När den normala produktionen störs eller när det behövs ovanligt mycket el kan Karlshamnsverket startas upp och leverera el med kort varsel.