:

Har morötter varit lila?

Innehållsförteckning:

  1. Har morötter varit lila?
  2. När ska man skörda morötter?
  3. Kan morot vara?
  4. Vad finns det för vitaminer i morötter?
  5. Kan morot vara korsord?

Har morötter varit lila?

I egyptiska målningar från 2000-talet före Kristus finns det lila morötter avbildade. I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades. Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig.

När ska man skörda morötter?

Morötter. Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten. Dessa ska sedan förvaras svalt, helst i en jordkällare.

Kan morot vara?

Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter stora mängder morot. Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. ... Moroten är en tvåårig ört som kan bli nästan en meter hög.

Vad finns det för vitaminer i morötter?

Morötter är inte bara söta, de är också packade med nyttigheter! De innehåller mycket beta-karoten, det gulröda färgämnet som omvandlas till vitamin A i kroppen. En enda morot täcker hela dagsbehovet av A-vitamin.

Kan morot vara korsord?

morot förekommer sällan i korsord.