:

Varför blir man svimfärdig?

Innehållsförteckning:

  1. Varför blir man svimfärdig?
  2. Vad är Osteopetros?
  3. Varför tappar man pigment?
  4. Vad händer om det är en obalans mellan nedbrytning och Bennybildning?
  5. Varför bryts ben ner?

Varför blir man svimfärdig?

Svimning beror på att blodtrycket sjunker hastigt. Det kallas blodtrycksfall och gör att blodcirkulationen till hjärnan blir otillräcklig. Du svimmar då och kan inte styra kroppen, utan faller ihop. Då rinner blodet tillbaka till hjärnan och du vaknar upp igen efter en stund.

Vad är Osteopetros?

Osteopetros är en ärftlig sjukdom som kännetecknas av att skelettet är tyngre, tätare och skörare än normalt. Det beror på att det finns en obalans mellan nybildningen och nedbrytningen av ben. Nytt ben bildas men bryts inte ner som det ska och det gör att skelettet blir hårt och skört.

Varför tappar man pigment?

Vitiligo orsakas av brist på melanin, ett pigment som ger huden och håret färg. Ju mer melanin, desto mörkare hy har du. Bristen kan uppstå när hudens pigmentproducerande celler, melanocyterna, dör eller slutar producera melanin.

Vad händer om det är en obalans mellan nedbrytning och Bennybildning?

Vid osteopetros eller marmorbensjukan, som den kallades förr, saknas förmågan att bryta ned skelett. Eftersom benbildningen är normal ökar benmassan successivt så att utrymmet för benmärgen förträngs och blodbildningen störs. Det leder till blodbrist och ökad infektionsbenägenhet.

Varför bryts ben ner?

Fysiologi och sjukdomsmekanismer. Mekanismerna som förklarar uppkomsten av benskörhet och som möjliggör farmakologisk behandling. Skelettet omsätts ständigt – bryts ned av osteoklaster och byggs upp igen av osteoblaster. Osteoporos beror på obalans i remodelleringen så att mer ben resorberas än vad som byggs upp.