:

Hur blir man Tremänning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man Tremänning?
  2. Hur blir man pysslingar?
  3. Vad kommer efter pysslingar?
  4. Vad är en andra kusin?
  5. Vad blir kusinbarn till varandra?

Hur blir man Tremänning?

Svar: Tremänning används om släktingar i tredje led, d.v.s. barn vars ena förälder är kusin med en förälder till ett annat barn. Och så kan man gå vidare led för led och tala om fyrmänning, femmänning o.s.v. Det är vanligtvis släktforskare som använder dessa uttryck.

Hur blir man pysslingar?

Det är helt enkelt barnen till två syskon som kallas för kusiner. Om två kusiner har barn (alltså inte med varandra) så kallas dessa barn i sin tur för sysslingar. Ordet syssling har fornsvenskt ursprung och betydde från början kusin på mödernet men betydelsen har sedan förändrats med tiden.

Vad kommer efter pysslingar?

Om man använder de engelska begreppen 1st cousin, 2nd cousin osv, är det enkelt. (Naturligtvis skall man ha klart för sig att 1st cousin = kusin och att 2nd cousin = syssling, 3rd cousin = brylling och att 4th cousin = pyssling). ... Dessa är mina kusiner. Ex: Vilka är mina sysslingar? (dvs 2nd cousins).

Vad är en andra kusin?

Sysslingar, småkusiner, tremänningar eller nästkusiner är personer där en av den ena personens föräldrar är kusin till en av den andra personens föräldrar. Ordet "småkusin" används i finlandssvenskan (jämför finskans pikkuserkku), där syssling i stället, när det används, syftar på småkusiners barn (fyrmänningar).

Vad blir kusinbarn till varandra?

Två sysslingars barn kallas i sin tur bryllingar eller fyrmänningar. Sysslingbarn är barn till en syssling. En mycket ålderdomlig betydelse av ordet sysslingbarn, som kan påträffas i äldre litteratur, är brylling.