:

Varför är det bra att vara stark?

Innehållsförteckning:

  1. Varför är det bra att vara stark?
  2. Hur tränar man för styrka?
  3. När behöver man vara stark?
  4. Vad är det i första hand som avgör hur du ska träna?
  5. Vad kan hända om musklerna ökar för snabbt?

Varför är det bra att vara stark?

Styrketräning kan förlänga livet med flera år och skydda dig från några av de vanligaste dödsorsakerna. Starka muskler tycks minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer. Det finns till och med bevis för att det förbättrar minnet och förebygger kognitiv nedsättning.

Hur tränar man för styrka?

Basövningarna som ger stor effekt

  1. Knäböj. Detta är en övning som förekommer i träningsprogrammen hos både toppidrottare och vanliga motionärer. ...
  2. Marklyft. Knäböj är särskilt bra för underkroppen, men marklyft är faktiskt ännu mer effektivt om du önskar träna både under- och överkroppen. ...
  3. Armhävningar/bänkpress.

När behöver man vara stark?

Beroende på vad du vill kunna använda din kropp till måste du bygga upp specifik styrka för just den uppgiften. Man blir bra på det man gör helt enkelt. Men, oavsett vad du vill göra så behöver du alltid inre styrka och stabilitet för att kunna bära upp kroppen med bra placering och kontroll inifrån och ut.

Vad är det i första hand som avgör hur du ska träna?

Belastning. Hur tung belastning (oftast vikter, men kan även vara kroppsbelastning vid vissa övningar) man har vid styrketräning är något som avgör det resultat man får av träningen. Man bör aldrig träna med så hög belastning att man inte kan lyfta med rätt teknik.

Vad kan hända om musklerna ökar för snabbt?

Om man inte låter musklerna återhämta sig och tränar för snabbt och intensivt kan det leda till överträning och din prestationsnivå kan bli lägre och musklerna bryts ner mer än vad de byggs upp. Vissa tränar dagligen med att göra armhävningar och situps och blir förvånade över att inga resultat av muskelbyggnad visas.