:

Hur lång utbildning rättsläkare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång utbildning rättsläkare?
  2. Vad är en rättsläkare?
  3. Hur mycket tjänar en rättsläkare?
  4. Hur många rättsläkare finns i Sverige?
  5. Hur lång utbildning obducent?
  6. Vad betyder rättsmedicinska?
  7. Vad ska ett rättsintyg innehålla?

Hur lång utbildning rättsläkare?

Rättsmedicinalverket bedriver också kvalificerad yrkesutbildning. Den svenska specialistutbildningen för läkare inom rättsmedicin, vilken tar cirka fem år, sker till största delen inom verket. Specialistutbildningen för läkare inom rättspsykiatri tar två och ett halvt år.

Vad är en rättsläkare?

Vårt huvudsakliga uppdrag är att genomföra rättsmedicinska obduktioner samt utfärda rättsintyg på uppdrag av bland annat polis, åklagare och domstol. Utöver obduktioner och rättsintyg bistår vi även med identifiering av avlidna och vid fyndplatsundersökningar.

Hur mycket tjänar en rättsläkare?

79 200 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur många rättsläkare finns i Sverige?

Rättsmedicinalverket har sedan 2006 huvudansvaret för rättsintygen i Sverige. Det finns drygt 30 specialistläkare i rättsmedicin på sex orter i Sverige och lika många under specialiseringsutbildning.

Hur lång utbildning obducent?

Vilken utbildning krävs för att bli Obduktionstekniker Det finns en 1-årig utbildning till Obduktionstekniker vid Yrkeshögskolan exempelvis Åsö Gymnasium i Stockholm. För att ska till den krävs att man gått omvårdnadsprogrammet och/eller har yrkeserfarenhet på några år från omsorg och/eller sjukvård.

Vad betyder rättsmedicinska?

Rättsmedicin, även kallad forensisk medicin, är en medicinsk gren som har till uppgift att samarbeta med bland annat rättsvårdande myndigheter för att utreda till exempel brottmål.

Vad ska ett rättsintyg innehålla?

Ett rättsintyg innehåller en professionell bedömning av skador orsakade vid ett våldsbrott. ... Överväganden och bedömningar av skador samt skrivandet av rättsintyg görs alltid av rättsläkare. Arbetet föregås av en kroppsundersökning som också görs av rättsläkare eller av forensisk dokumentationsläkare, FD-läkare.