:

Finns av fjäll o dal ort?

Innehållsförteckning:

 1. Finns av fjäll o dal ort?
 2. Varför Lapporten?
 3. Hur skapades Lapporten?
 4. Vad heter Lapporten?
 5. Har fjäll korsord?
 6. Var finns de svenska fjällen?
 7. Vad betyder Tjuonavagge?
 8. Kan man se Lapporten från Abisko?
 9. Varifrån ser man Lapporten bäst?
 10. Får man säga Lapporten?

Finns av fjäll o dal ort?

Lapporten (nordsamiska: Čuonjávággi), enligt äldre svensk variant Tjuonavagge, är en nordväst-sydöstgående u-dal i Abiskoområdet i norra Sverige med en karaktäristisk profil. Lapporten är ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv och den är en av sevärdheterna i Abisko nationalpark.

Varför Lapporten?

Fjällväggarna som är 1 554 resp. 1 738 meter höga är ett minne från den senaste inlandsisen. Mellan de branta fjällväggarnas toppar finns en 2 km lång dal som ser ut som ett U. Det är den dalen/öppningen som kallas Lapporten.

Hur skapades Lapporten?

Kul kunskap: Enligt sägnen skapades Lapporten när en same med sin renhjord hade svårt att orientera sig i den täta dimman. Då öppnade sig fjället och visade honom vägen. ... De långa samiska namnen beskriver ofta naturen, Lapporten heter till exempel Cuonjavággi vilket betyder fjällgåsdalen.

Vad heter Lapporten?

Lapporten heter på nordsamiska: Čuonjávággi, "Fjällgåsdalen". Trevligare om använder det rätta/äldre namnet. På samiska eller svenska.

Har fjäll korsord?

Synonymer till fjäll

 • berg, massiv, alp, topp, högfjäll.
 • liten hudflik, hudfjäll, flaga, mjäll, fnas, fnassel; fiskfjäll.

Var finns de svenska fjällen?

I Sverige sträcker sig fjällområdet mer än 100 mil i nord-sydlig riktning, från Dalarna i söder till nordligaste Norrbotten i norr. Fjällens norra delar har arktiskt klimat, medan klimatet i söder är mildare. Högfjällsområden, som Kebnekaise och Sarek, har branta toppar medan lågfjällsområdena är flacka och runda.

Vad betyder Tjuonavagge?

Tjuonavagge, det samiska namnet på "Lapporten" i Abisko nationalpark, Lappland. Den karakteristiska u-dalen är ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv, här med en färgskala som återger det vit-blå kulör som utgör fjällandskapet vintertid.

Kan man se Lapporten från Abisko?

Så svaret på frågan kan man se Lapporten från vägen är därmed ett rungande ja. Även om jag faktiskt rekommenderar att se den från en annan plats än parkeringen vid Abisko Turiststation.

Varifrån ser man Lapporten bäst?

Se Lapporten från Silverfallet Vid Silverfallet ett vackert vattenfall precis intill E10 strax efter Abisko på vägen mot Björkliden. Den stora behållningen här var så klart just Silverfallet men du har också en vacker vy över Lapporten.

Får man säga Lapporten?

Artisten Sofia Jannok påpekade att namnet Lapporten på det ikoniska berget är olämpligt. Hon fick mothugg från Lantmäteriets landsortsexpert Lennart Dehlin som tyckte att en namnändring skulle innebära en omskrivning av historien och hänvisade till en hundraårig användning av namnet.