:

Måste man vara medlem i SVERAK?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man vara medlem i SVERAK?
  2. Vad krävs för att bli uppfödare katt?
  3. Vad kostar stamtavla till katt?
  4. Vad står SVERAK för?
  5. Vill uppfödare ha sin katt?
  6. Får jag avla på min katt?
  7. Vad kostar det att para en katt?
  8. Vad kostar det att ha kattungar?
  9. Hur många kullar får man ta på en katt?
  10. Kan man ställa ut en bondkatt?

Måste man vara medlem i SVERAK?

För att uppfödaren ska kunna stambokföra en kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb.

Vad krävs för att bli uppfödare katt?

Som uppfödare åtar du dig ett avelsmässigt ansvar gentemot rasen och kunskaper krävs i kattens skötsel, genetik och ärftlighetslära, sjukdomar, rasstandard, avel, ansvar mot kattungeköparen samt kunskap om FIFes och SVERAKs stadgar och regler och en del av de svenska lagarna.

Vad kostar stamtavla till katt?

Är du SVERAK-diplomerad uppfödare när registreringsavgift inbetalas och registreringsanmälan insänds är kostnaden per stamtavla 250 kr. Kattkull – äldre än 3 månader är 700 kr per stamtavla – oavsett om du är diplomerad eller inte. (Avgiften ändrad per den efter beslut vid SVERAKs årsmöte 2020.)

Vad står SVERAK för?

SVERAK – Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

Vill uppfödare ha sin katt?

Gå lugnt genom registret, kontakta uppfödare med attraktiva hanar - och inte minst en attraktiv och sund stamtavla! När du och hankattägaren har kommit överens om att din hona får komma är det bara att invänta löpningen. Vissa hankattägare kräver att du testar din hona mot vissa sjukdomar.

Får jag avla på min katt?

I föreskrifterna står det bland annat: En katthona måste vara minst 10 månader gammal för att användas vid planerad parning. Katter som används i avel ska vara i god form fysiskt och psykiskt. Man får inte avla på katter som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som det finns en risk att avkomman ärver.

Vad kostar det att para en katt?

Kostnaden för ett fint avelsdjur kan bli upp till 25 000 kr beroende på vad det är för ras, vilka linjer katten har och ibland även vilket utseende katten har. Inom vissa kattraser är några färger eller mönster mer eftertraktade.

Vad kostar det att ha kattungar?

Vad kostar det och ha en raskatt?

1 kattunge2 kattungar
Stamtavla300 kr600 kr
Kattungepaket*800 kr1 600 kr
Extra försäkring300 kr600 kr
Parningsavgift1 500 kr3 000 kr
BE

Hur många kullar får man ta på en katt?

Du måste ha tillstånd för att få föda upp 3 kullar eller fler per år. Om du föder upp katter yrkesmässigt behöver du alltid ha tillstånd, oavsett hur många kullar det är.

Kan man ställa ut en bondkatt?

Huskatt (inte stambokförd – utan stamtavla) kan tävla på utställning i huskattklass under förutsättning att den har ett huskattbevis utfärdat av SVERAK. Dessutom gäller bland annat att den är lägst uppskattningsvis fyra månader och vaccinerad och är den över tio månader ska den vara kastrerad och ID-märkt.