:

Vilken typ skada är traumatisk hjärnskada?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken typ skada är traumatisk hjärnskada?
  2. Vad händer om en del av hjärnan skadas?
  3. Vad är en traumatisk skada?
  4. Vad är Postkontusionellt syndrom?
  5. Vad innebär det att ha en förvärvad hjärnskada?
  6. Vilka funktionsnedsättningar svårigheter kan man få efter att ha drabbats av en hjärnskada?
  7. Varför en skada i vänster hjärnhalva ger förlamningar i höger kroppshalva?
  8. Vad innebär svår skallskada?
  9. Vad menas med Hjärntrött?

Vilken typ skada är traumatisk hjärnskada?

Den vanligaste orsaken till förvärvad hjärnskada är stroke, där en blödning eller propp orsakar syrebrist i hjärnan, vilket drabbar ungefär 30 000 personer per år i Sverige. Förvärvade hjärnskadorna sker ofta vid en olycka eller våldsbrott och kallas därför traumatiska hjärnskador.

Vad händer om en del av hjärnan skadas?

Om nervceller skadas och dör kan andra nervceller överta deras funktion bara i begränsad utsträckning. Därför leder skador i hjärnan ofta till bestående funktionsnedsättningar. Om talcentrum skadas riskerar talrubbningarna kan bli bestående.

Vad är en traumatisk skada?

De vanligaste orsakerna till Traumatiska hjärnskador (Traumatic Brain Injury; TBI) är fallolyckor, följt av trafikolyckor och misshandel1. Män är överrepresenterade och drabbas i 75 % av fallen. Åldrarna < 30 år är överrepresenterade och 24-54 % av fallen är alkoholpåverkade2. Utöver detta tillkommer andra droger.

Vad är Postkontusionellt syndrom?

Symtomkomplex som omfattar huvudvärk, yrsel, neuropsykiatriska symtom och kognitiva rubbningar. Postkontusionellt syndrom uppstår vanligtvis efter en lindrig hjärnskada, men syndromet kan också uppträda efter måttliga och allvarliga hjärnskador, samt efter pisksnärtskador.

Vad innebär det att ha en förvärvad hjärnskada?

En förvärvad hjärnskada är en skada som inträffar efter nyföddhetsperioden efter en period av normal utveckling. Orsakerna till skadan kan vara en olyckshändelse, till exempel en traumatisk hjärnskada som uppkommer genom trafikolyckor, fallolyckor i sport och lek eller i samband med våld mot huvudet.

Vilka funktionsnedsättningar svårigheter kan man få efter att ha drabbats av en hjärnskada?

När hjärnan blir skadad kan en eller flera av dessa funktioner bli påverkade. Det kan innebära nedsatt rörelseförmåga, nedsatt språkförståelse och/eller talförmåga (afasi) och nedsatt kognitiv förmåga. Efter en svår hjärnskada är det även vanligt med andningsproblem och svårigheter att äta och svälja.

Varför en skada i vänster hjärnhalva ger förlamningar i höger kroppshalva?

En skada i höger hjärnhalva orsakar ofta en förlamning eller nedsättning av känseln i den vänstra kroppshalvan. Det beror på att den högra hjärnhalvan kontrollerar rörelser i vänstra kroppshalvan. Det är också den högra hjärnhalvan som styr förmågan att analysera och att bedöma avstånd, storlek och hastighet.

Vad innebär svår skallskada?

En skallskada är en av de mest komplicerade sjukdomarna som finns, i kroppen mest komplicerade organ. Vid svårare skallskador kämpar neurokirurgerna mot klockan – och mot tryckökning i hjärnan. Vid en lättare tryckökning blir vi desorienterade, kan glömma bort enkla saker; var vi befinner oss eller vilka vi är.

Vad menas med Hjärntrött?

Hjärntrötthet eller mental trötthet är en extrem uttröttbarhet i form av energilöshet, som ofta förekommer efter skador och sjukdomar som påverkar hjärnan. Hjärntrötthet förekommer även bland barn, även om det kan vara svårare för dem att beskriva tröttheten/energilösheten.