Hur allvarligt är benskörhet?
Innehållsförteckning:
- Hur allvarligt är benskörhet?
- Hur märker patienten att den har osteoporos?
- Vad innehåller dropp mot benskörhet?
- Hur länge ska man äta medicin mot benskörhet?
- Vilka drabbas av osteoporos?
Hur allvarligt är benskörhet?
Benskörhet är en skelettsjukdom som innebär att tätheten och den mikroskopiska strukturen i benvävnaden har blivit försämrad. Sammantaget gör det att skelettet blir skörare och håller sämre, vilket ger en ökad risk för frakturer (benbrott) och sprickor även vid låg belastning.
Hur märker patienten att den har osteoporos?
Vilka symtom drabbas man av vid osteoporos? Benskörhet i sig gör inte ont, patienten märker inte att skelettet långsamt försvagas. Det är först när frakturen uppstår som tillståndet blir manifest. Till de vanligaste frakturerna hör kotkompressioner, höftfrakturer samt handledsfrakturer.
Vad innehåller dropp mot benskörhet?
Zoledronsyra är ett läkemedel som tillhör gruppen bisfosfonater som används vid ben- skörhet (osteoporos) för att minska risken för benbrott. Behandlingen kan halvera risken för nya benbrott. Läkemedlet zoledronsyra ges som dropp i ett blodkärl (intravenöst).
Hur länge ska man äta medicin mot benskörhet?
Du kan få teriparatid om du har mycket hög risk för benbrott. Då har du oftast flera sammanpressade ryggkotor och mycket låg bentäthet. Du tar läkemedlet som en spruta en gång om dagen. Behandlingstiden är som längst två år och därefter fortsätter behandlingen med en bisfosfonat eller denosumab.
Vilka drabbas av osteoporos?
Sjukdomen är vanligast hos den som är i klimakteriet. Det beror på minskad mängd av könshormonet östrogen. Benskörhet brukar även kallas osteoporos. Benskörhet hos barn och ungdomar är oftast medfödd och kallas osteogenesis imperfecta.