Hur gör man för att bli forskare?
Innehållsförteckning:
- Hur gör man för att bli forskare?
- Hur söker man till forskarutbildning?
- Vad ska man forska om?
- Hur söker man en doktorandtjänst?
- Vad innebär det att doktorera?
Hur gör man för att bli forskare?
Hur blir man forskare? När studierna på grundnivå och minst ett års studier på avancerad nivå är avslutade (alltså efter minst 240 hp eller 4 år) är man behörig till forskarutbildning. Utbildningen på forskarnivå är två eller fyra år och leder till licentiat- respektive doktorsexamen.
Hur söker man till forskarutbildning?
För att bli antagen krävs det att du har grundläggande behörighet för forskarutbildning. Det kan också krävas en särskild behörighet som gäller för respektive forskarutbildningsämne. De särskilda behörighetskraven kan vara att du ska ha språkkunskaper eller ha läst kurser i ett ämne som är relevant för utbildningen.
Vad ska man forska om?
En forskare fördjupar sig i ett ämne, försöker förstå hur saker och ting hänger ihop och försöker att finna lösningar på problem. ... Att forska är att systematiskt söka ny kunskap eller nya sätt att använda kunskap som redan finns.
Hur söker man en doktorandtjänst?
För att söka en doktorandtjänst krävs vanligtvis en avlagd masterexamen, vilket i Sverige innebär att man ska ha läst 160 studieveckor. En veckas studier motsvarar 1,5 högskolepoäng så 160 studieveckor innebär således 240 högskolepoäng.
Vad innebär det att doktorera?
Om du söker och blir antagen till en forskarutbildning kan du ta en doktorsexamen. Att doktorera innebär att bedriva studier och forskning som ska leda till doktorsexamen. Medan du läser en forskarutbildning är du doktorand. När du har tagit din doktorsexamen blir du doktor.