:

Vad krävs för att bli röntgensjuksköterska?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att bli röntgensjuksköterska?
  2. Vad gör en röntgensjuksköterska?
  3. Vad är Röntgensjuksköterskeprogrammet?
  4. Hur mycket tjänar man som röntgensjuksköterska?
  5. Vill plugga till röntgensjuksköterska?
  6. Vad krävs för att bli radiolog?
  7. Vad kan man jobba med som röntgensjuksköterska?
  8. Hur blir man röntgen?
  9. Vart kan man plugga till röntgensjuksköterska?

Vad krävs för att bli röntgensjuksköterska?

När det gäller yrket som röntgensjuksköterska behöver du läsa 3 år på universitet/högskola för att bli det. Behörighetskraven är grundläggande behörighet samt matematik 2, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b.

Vad gör en röntgensjuksköterska?

Röntgensjuksköterskans huvudområde är radiografi I stora drag har röntgensjuksköterskan radiografi som sitt huvudområde medan sjuksköterskan har omvårdnad. Vilket innebär att arbetsuppgifterna är olika. Det betyder också att en röntgensjuksköterska inte kan jobba som en sjuksköterska och vice versa.

Vad är Röntgensjuksköterskeprogrammet?

Röntgensjuksköterskeprogrammet är för dig är intresserad av att kombinera ett högteknologiskt arbete med patientkontakt och omvårdnad. Att vara röntgensjuksköterska innebär ett stort individuellt ansvar. Det är ett självständigt arbete där du ansvarar för kvaliteten på de undersökningar du genomför.

Hur mycket tjänar man som röntgensjuksköterska?

Kortfattat kan man säga att lönen för en röntgensjuksköterska brukar ligga på omkring 35400 kr, men i vissa kommuner, som exempelvis Stockholm och Göteborg, är lönen högre. Hur hög lön du får baseras såklart även på erfarenhet, utbildning och liknande faktorer.

Vill plugga till röntgensjuksköterska?

Att studera till Röntgensjuksköterska Utbildningen till röntgensjuksköterska är treårig, omfattar 180 högskolepoäng och leder till en kandidatexamen inom radiografi och en yrkesexamen som röntgensjuksköterska. Utbildningen ges vid flera högskolor och universitet i landet.

Vad krävs för att bli radiolog?

En röntgenläkare eller radiolog är en läkare som specialiserar sig inom radiologi. Och för att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång.

Vad kan man jobba med som röntgensjuksköterska?

Som röntgensjuksköterska kan även arbeta med ultraljudsundersökningar om du väljer att vidareutbilda dig. Du kan också arbeta inom djurvård med röntgen, om du skaffar dig en kompletterande utbildning (kurs i D9).

Hur blir man röntgen?

Utbildningen leder till en yrkesexamen som legitimerad röntgensjuksköterska och en kandidatexamen. Efter utbildningen kan du studera vidare på avancerad nivå till en magisterexamen. Du har även möjlighet att gå vidare till forskarutbildning.

Vart kan man plugga till röntgensjuksköterska?

Röntgensjuksköterska

  • Nivå: Grundnivå
  • Ansökningstid: 2022-03--04-19.
  • Programstart: Höst 2022.
  • Ort: Jönköping.
  • Examen: Röntgensjuksköterskeexamen Filosofie kandidatexamen med huvudområdet radiografi, 180 hp.