:

Hur blir man undersköterska efter gymnasiet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man undersköterska efter gymnasiet?
  2. Kan man få jobb utan utbildning som undersköterska?
  3. Hur kan man utbilda sig till undersköterska?
  4. Vad gör en undersköterska på sjukhuset?
  5. Kan du läsa en utbildning till undersköterska?
  6. Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

Hur blir man undersköterska efter gymnasiet?

gymnasiet kan du plugga direkt till undersköterska genom att läsa det yrkesförberedande programmet vård- och omsorg. Du kommer då få en bred utbildning som förbereder dig för jobb direkt efter studenten.

Kan man få jobb utan utbildning som undersköterska?

Nej, detta gäller alla som har en gymnasial vård- och omsorgsutbildning (gymnasiet eller komvux). Närliggande yrkeskategorier såsom behandlingsassistenter och skötare, vårdare och boendestödjare kan ha en utbildning med inriktning mot vård och omsorg.

Hur kan man utbilda sig till undersköterska?

  • Man kan utbilda sig till undersköterska genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux och på så sätt bli behörig att arbeta som undersköterska. Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.

Vad gör en undersköterska på sjukhuset?

  • Undersköterskor på en vårdavdelning på ett sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och är ofta ansvariga för sjukmateriel och förråd på avdelningen. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår.

Kan du läsa en utbildning till undersköterska?

  • Du som vill läsa en utbildning till undersköterska ska kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är genom dem du söker och där finns studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig. För att bli undersköterska ska du gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller en motsvarande vuxenutbildning till undersköterska.

Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

  • På en vårdcentral kan du få utföra provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare. Undersköterskor arbetar ofta i team med läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.