:

När kan man plantera om järnek?

Innehållsförteckning:

  1. När kan man plantera om järnek?
  2. Hur ser järnek ut?
  3. Hur blir man av med järnek?
  4. Hur giftig är järnek?
  5. När ska man klippa järnek?
  6. Hur snabbt växer japansk järnek?
  7. När ska järnek klippas?
  8. Vart finns järnek?
  9. När blommar järnek?
  10. Vad är Giftek?

När kan man plantera om järnek?

Både full sol och halvskugga fungerar bra, men full sol brukar leda till tätare buske och fler bär. Sorter som har brokiga blad blir också finast om de får full sol. Plantering: Järnek planteras på våren innan den börjat växa.

Hur ser järnek ut?

Järnek eller Ilex Meserveae. Ilex, även känd som järnek, har glänsande mörkgrönt bladverk och bildar röda bär. Växten är ett utmärkt inslag i trädgården och avskräcker inkräktare från att få tillträde till din trädgård på grund av dess taggiga blad.

Hur blir man av med järnek?

Om du bara vill jämna till dem lite kan du klippa dem i mitten av september, för efter det hinner de inte börja växa mer i höst. I en liten trädgård blir järnek ofta för stora. Man kan klippa in dem ganska hårt på senvåren, eftersom de bryter även på äldre grenar.

Hur giftig är järnek?

För människor är bären, och övriga delar av växten utom barken, giftiga. ... Ett eller annat bär är inte ödesdigert, men om 10 eller fler bär förtärts rekommenderar Giftinformationscentralen att man vid lätta besvär ska ringa deras nummer; vid allvarligt problem nödnumret 112 och begära giftinformation.

När ska man klippa järnek?

Järneken vill gärna ha det medelfuktigt, se till att vattna extra om torra perioder uppstår. Beskärning görs under juli till september, med det är inte nödvändigt om du inte vill.

Hur snabbt växer japansk järnek?

Egenskaper

Namn (latin)Ilex crenata 'Convexa'
UnderhållsarbeteLite
Tillväxt per årLångsamt

När ska järnek klippas?

Järneken vill gärna ha det medelfuktigt, se till att vattna extra om torra perioder uppstår. Beskärning görs under juli till september, med det är inte nödvändigt om du inte vill.

Vart finns järnek?

Vanlig järnek, Ilex aquifolium, växer vild i Sverige, dock mycket sällsynt och finns nu på något enstaka ställe i Bohuslän. I Danmark samt på norska Västlandet är den ganska vanlig och växer i skogsbryn och i glesa skogar, gärna bland bok, ek och tall.

När blommar järnek?

Hur beskär man japansk järnek? Ilex crenata blommar i maj och juni. Då kommer små, vita blommor att uppenbara sig på grenarna. Senare inpå hösten kommer häcken att få små, svarta bär.

Vad är Giftek?

Sumaksläktet (Rhus) är ett släkte med omkring 250 arter i familjen sumakväxter. Det vetenskapliga släktnamnet Rhus kommer från det grekiska ordet för "sumak". ... Några arter, bland annat giftsumak och giftek, placeras ofta i sumaksläktet men anses ibland bilda ett eget släkte, Toxicodendron.