Hur funkar bilbesiktning?
Innehållsförteckning:
- Hur funkar bilbesiktning?
- Vad krävs för godkänd besiktning?
- Vad görs vid en besiktning?
- Hur gör man Bilprovningen?
- Hur anmäler man sig på Bilprovningen?
- Hur vet man när man ska besikta bilen?
- Vad är godkända Bromsvärden?
Hur funkar bilbesiktning?
Besiktningsteknikern provkör till sist bilen för att göra en slutlig bedömning av skick och körbarhet och för att kontrollera att hastighetsmätaren, signalanordningen, vindrutetorkarna och vindrutespolarna fungerar.
Vad krävs för godkänd besiktning?
Vi kontrollerar reflexer, backspeglar och de lampor som är viktiga för trafiksäkerheten som till exempel strålkastare, blinkers och bromsljus. Dessutom undersöker vi motorutrymmet och kontrollerar att det inte läcker bränsle. Det måste även finnas en varningstriangel i fordonet så ta gärna fram den innan besiktningen.
Vad görs vid en besiktning?
Vi kontrollerar lampor som varnar för olika fel. Även ratten och förarsätet samt alla bilbälten, vindruta, dörrar och eventuell lastsäkringsutrustning samt gasinstallation besiktas. Vi noterar också bilens mätarställning. Är fordonet utrustat med krockkudde på passagerarsidan ska det finnas ett varningsmärke synligt.
Hur gör man Bilprovningen?
Du kan boka tid på www.bilprovningen.se/boka för kontrollbesiktning för alla fordon, samt efterkontroll (ombesiktning) för fordon som har en max totalvikt på 7 ton. Du kan även boka tid för släp och husvagn när du bokar tid för personbil som det går att koppla släp eller husvagn till.
Hur anmäler man sig på Bilprovningen?
Vår kundservice hjälper gärna till via telefon 0771-600 600. Det går också bra att boka om på www.bilprovningen.se.
Hur vet man när man ska besikta bilen?
Hur vet jag när jag ska besikta bilen? Genom att fylla i ditt registreringsnummer på besikta.se kan du se när besiktningsperioden för just din bil tar slut. Här kan du även boka en tid för din besiktning. Vill du ha en påminnelse via e-post eller SMS i god tid, registrera dig på Mina Sidor.
Vad är godkända Bromsvärden?
På besiktningsprotokollet anges bromsvärden i kilonewton (kN) för varje hjul på fordon med hydrauliska bromssystem och två axlar. ... Skillnader i bromskraft mellan hjulen på samma axel får uppgå till högst 30 procent och om skillnaden är mer än 30 procent underkänns fordonet.