Hur blir man av med liggsår?
Innehållsförteckning:
- Hur blir man av med liggsår?
- Vad bör man tänka på för att förebygga trycksår?
- Hur undviker man liggsår?
- Hur förebygger man liggsår?
- Vad kan du som sjuksköterska göra för att minska risken för pneumoni hos en sängliggande patient?
- Har fått trycksår?
- Vad är ett trycksår?
- Hur kan ett trycksår göra ont?
- Vad är en individuell vårdplan för trycksår?
Hur blir man av med liggsår?
Behandling av liggsår Om man inte själv kan röra sig måste man få hjälp att byta ställning eller vända sig i sängen. Om huden hålls mjuk och smidig minskar risken för liggsår. Därför är det bra om huden smörjs in med kräm. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.
Vad bör man tänka på för att förebygga trycksår?
Åtgärder för att förebygga
- Genomför en strukturerad riskbedömning.
- Genomför hudbedömning.
- Minska tryck, skjuv och friktion, exempelvis genom lägesändring och tryckavlastning.
- Håll huden torr, mjuk och smidig genom förebyggande hudvård.
- Tillgodose och följ upp närings- och vätskebehov.
Hur undviker man liggsår?
Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Du måste få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen om du inte själv kan röra dig. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.
Hur förebygger man liggsår?
Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Du måste få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen om du inte själv kan röra dig. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.
Vad kan du som sjuksköterska göra för att minska risken för pneumoni hos en sängliggande patient?
Om en sängliggande patient har mycket slem är det viktigt att han eller hon får hjälp att ändra läge kontinuerligt. Även en passiv lägesändring aktiverar andningen. På så sätt ökar möjligheten för sekret att dräneras till de större luftvägarna, varifrån det kan hostas upp.
Har fått trycksår?
Har du fått trycksår, kan du behöva hjälp med att få det omlagt av en distriktssköterska. Kanske behöver du även smärtstillande medicin innan såret läggs om. Kontakta din vårdcentral så får du hjälp. Om du har svårt att själv ändra läge, kommer du att få hjälp med det av vårdpersonalen.
Vad är ett trycksår?
- Trycksår. Trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av tryck. Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar. Trycksår kan göra mycket ont.
Hur kan ett trycksår göra ont?
- Ett trycksår kan göra mycket ont. Områden där ben ligger nära huden brukar vara värst utsatta. Trycksår kommer ofta på bakhuvudet, öronen, skinkorna, armbågarna eller hälarna om du är sängliggande. Efter en tid kan huden bli avskavd och du kanske får sprickor och blåsor i huden.
Vad är en individuell vårdplan för trycksår?
- Ett led i att förebygga trycksår är att utarbeta en individuell vårdplan för nutrition, för personer med trycksår eller risk för trycksår under vårdtiden. För mer information om nutritionsvård, se Vårdhandbokens texter om nutrition. Tillgodose individuellt energibehov utifrån personens medicinska status och aktivitetsnivå.