:

När Försäkringskassan inte godkänner läkarintyg?

Innehållsförteckning:

  1. När Försäkringskassan inte godkänner läkarintyg?
  2. Hur vet man om Försäkringskassan godkänner sjukpenning?
  3. Kan man sjukanmäla sig under uppsägningstid?
  4. Vad är sjukpenning i Sverige?
  5. Hur länge har du rätt till sjukpenning?
  6. Hur länge ska sjukpenningen betalas ut?
  7. Vad är sjukpenninggrundande inkomst?

När Försäkringskassan inte godkänner läkarintyg?

För att vi ska kunna göra rättssäkra bedömningar så krävs ibland kompletteringar från läkaren. Exempel på detta är om en person har varit sjukskriven i över 180 dagar. Då ändras Försäkringskassans bedömningsgrunder och handläggaren kan behöva ny information som inte finns i läkarintyget som då behöver kompletteras.

Hur vet man om Försäkringskassan godkänner sjukpenning?

För att kunna bedöma om en person har rätt till sjukpenning behöver Försäkringskassan ett läkarintyg som ger en medicinsk förklaring till varför personen inte kan arbeta. Läkarintyget ska bland annat visa hur aktivitetsbegränsningarna på grund av sjukdom påverkar arbetsförmågan och vad läkaren grundar sin bedömning på.

Kan man sjukanmäla sig under uppsägningstid?

Om du har arbetsskyldighet och blir sjuk under din uppsägningstid sjukanmäler du dig precis som vanligt. Om du däremot är arbetsbefriad, eller har avgångsvederlag och blir sjuk har du ingen skyldighet att anmäla dina sjukdagar till din arbetsgivare.

Vad är sjukpenning i Sverige?

  • Sjukpenning är en del av sjukförsäkringen i Sverige. Den utbetalas till vissa vars arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. För den som är anställd betalar numera arbetsgivaren i stället sjuklön med samma belopp de första två sjukveckorna. Sjukpenningens storlek beräknas på sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Hur länge har du rätt till sjukpenning?

  • Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Hur länge ska sjukpenningen betalas ut?

  • Sjukpenningens storlek beräknas på sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Ingen sjukpenning betalas ut den första sjukdagen ( karensdag ), därpå betalas den med 80 procent av SGI i maximalt 364 dagar. Sjukpenning kan erhållas i ytterligare maximalt 550 dagar men då med 75 procent av SGI.

Vad är sjukpenninggrundande inkomst?

  • Den sjukpenninggrundande inkomsten är högst 8,0 prisbasbelopp, vilket 2019 motsvarar 372 000 kr/år eller 31 000 kr/månad. Du kan få sjukpenning på ”normalnivå” i högst 365 dagar (inom en ramtid av 450 dagar). Därefter kan du få sjukpenning som är något lägre än 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst.